Univerza za nepodredljive vede

15o na FDV

Torek, 22. november 2011 ob 14.00, predavalnica 18

15. oktobra smo povsod po svetu množično rekli ne diktatom finančnega kapitalizma. Ta dan je globalna generacija glasno in odločno zavrnila enoumje, ki širi brezperspektivnost in revščino, in se podala na pot iskanja alternativ, ki temelji na živem znanju in izkušnjah bojev. Z demonstracijami v Ljubljani, Mariboru in Kopru ter zasedbo trga pred Ljubljansko borzo tudi v Sloveniji.

Na trgu pred Boj zo (bivša borza), ki je tako kot nekateri drugi trgi po svetu že vse od 15. oktobra okupiran, je gibanje 15o vzpostavilo skupen prostor premišljevanja, razpravljanja, boja in gradnje drugačnega sveta. Prostor zavračanja politik zategovanja pasov in gradnje skupne blaginje deluje v skladu z idejo resnične demokracije, ki ne zahteva odtujitve moči, njene centralizacije v predstavniški politiki, ampak deblokira stremljenja in osvobaja potrebe, želje, potencialnost in kreativnost. Neoliberalizem, diktatura finančnega kapitalizma in partitokracija so povzročili erozijo družbe. Odgovor gibanja 15o je njena rekonstrukcija od spodaj in multiverzalno. Ne samo pred Boj zo, ampak povsod, kjer se srečujemo, delamo, študiramo, živimo.

Na univerzi smo študentje in študentke, učitelji in učiteljice, raziskovalci in raziskovalke, strokovni uslužbenci in uslužbenke, izvajalci in izvajalke ostalih storitev na številne načine podvrženi diktaturi finančnega kapitalizma. Skupnost, ki je presečišče celotne družbe, ječi pod bremenom brezperspektivnosti, vse večjega razslojevanja, prekernosti, podrejanja znanja uničevalnim interesom finančnega kapitalizma in korporacij, individualizacije, nezmožnosti samoaktualizacije... Svet proizvodnje znanja ima vse bolj osrednjo vlogo v ekonomskem in družbenem razvoju. Pod diktaturo finančnega kapitalizma in vazalskega političnega razreda je ta svet razbit, odtujen in izključevalen. Čas je, da ga začnemo rekonstruirati od spodaj, skozi boj in aktivno iskanje alternativ.

Rekonstrukcija se skozi skupen prostor razpravljanja in boja odpira tudi na Fakulteti za družbene vede, in sicer v torek, 22. novembra ob 14. uri v predavalnici 18. Pridi!

See online : Facebook dogodek

Univerza za nepodredljive vede

novo na portalih gibanj