Socialni center Rog

Akcijska javna tribuna #15o za samoobrambo pred deložacijami in drugimi oblikami razlaščanja: Zaustavimo krajo demokracije!

Ponedeljek, 5.marec, 2012, ob 17ih v Socialnem centru Rog, Trubarjeva 72, Ljubljana

Javnost zadnje dni pretresa tako rekoč nedoumljiva zgodba o bližajoči se deložaciji družine Vaskršić iz Litije, ki je izgubila hišo zaradi bagatelnega dolga nekaj čez 120 evrov. Upnik, komunalno podjetje, je prek izvšitelja izterjal dolg družine tako, da je bila na dražbi prodana njena hiša, zaradi česar bodo Vaskršićevi ostali brez doma. Vsi vpleteni v tej razlaščevalski verigi, od upnika in izvršitelja, do sodišča in Ministrstva za pravosodje, na zgražanje javnosti odgovarjajo s trditvijo, da je bilo vse v skladu z zakonom in da si je žrtev kriva kar sama. Zgodba o družini Vaskršić pa ni osamljen primer. V teh dneh so v javnosti začele krožiti informacije, da je prisilna prodaja nepremičnin zaradi bagatelnih dolgov razširjena praksa v tej državi. V tem trenutku se samo v Ljubljani nekaj deset družin sooča z grožnjo deložacije zaradi prisilne prodaje njihovih domov.

Da ne gre za osamljene primere razlastitve, ampak za sistem in razširjeno prakso, kaže nekoliko drugačen primer, ki nam je vzel dih pred nekaj meseci. V Prekmurju so takrat deložirali družino Berden, katere hišo je prisilno prodal izvršitelj v službi upnika, Reiffeisen banke. Berdenovi so dolg preplačali, kar pa ni zaustavilo banke v njeni nameri, da razlasti družino in proda njeno hišo pod tržno ceno. Tudi takrat se je izkazalo, da so takšni primeri številni in da gre za sistem ter razširjeno prakso. Da bi ljudje lahko preživeli in si kaj ustvarili, so primorani vzeti oderuške kredite, katerih temeljni namen je razlaščanje revnejših in koncentriranje lastnine v rokah peščice.

Procesi razlaščanja revnejših in koncentriranje lastnine so očitni v reformi socialne zakonodaje. V gibanju 15o smo pred kratkim zasedli Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in opozorili na nesprejemljivost pretvarjanja socialnih pomoči v kredit, saj uvaja razlaščanje najrevnejših lastnikov nepremičnin. To je še posebej nepravično in antisocialno zaradi sistematične demontaže javne blaginje in prenosa njenih funkcij na družinsko blaginjo. Država na ta način napada same temelje preživetja številnih in vzpostavlja še en vzvod razlaščanja množic in koncentracije lastnine v rokah nove oligarhije. Podoben vzvod kot so zakonodaja in praksa stečajev, kjer so delavci praviloma drugorazredni upniki, ki ne dobijo ničesar, režim delovnih migracij, ki je omogočil neverjetne zlorabe in izropanje delavcev, ki so gradili infrastrukturo te države in naredil gradbene barone in tajkune, bančni sistem, ki ga zaradi posojil za tajkunske privatizacije dokapitalizirajo iz javnih sredstev, nato pa nam izstavijo račun v obliki politik zategovanja pasov in oderuških kreditov.

Zadnja leta nas politične elite prepričujejo, da je kriza in da se moramo odpovedati prihodnosti in življenju. Sedaj nam govorijo, da je pred nami deset izgubljenih let. Pravijo, da je edini izhod iz krize zategovanje naših pasov in priznanje absolutne oblasti finančnim in lastniškim oligarhijam. Taistim oligarhijam, ki jih proizvajajo z razlaščevalsko in privatizacijsko zakonodajo in vlado. Angleški revolucionarno demokratičen mislec iz 17. stoletja James Harrington je dejal, da oblast sledi lastnini (Power follows property). Njegov nauk je še kako primeren za današnji čas, ko je koncentracija lastnine v rokah peščice na nacionalni, evropski in globalni ravni suspendirala demokracijo in privedla do vladavine velikih privatnih finančnih in ekonomskih interesov, ki narekujejo javne politike, ki niso več izraz demokratične volje, ampak pohlepa in oblastiželjnosti.

Boj proti razlaščanju je zato boj za demkracijo. Nedavna mobilizacija proti Acti, proti še enemu poskusu privatizacije znanja in digitalnega skupnega, je pokazala, da se lahko upremo finančnim oligarhijam in korporacijam. Z gotovostjo in navdušenjem iz te mobilizacije bomo na ponedeljkovi javni tribuni skupaj zasnovali množično solidarnostno gibanje proti razlaščanju in kraji demokracije.

Sodelujoči:

Zoran Vaskrsić, Litija

Vera Krivec, zastopnica deložiranih družin iz Prekmurja

IWW

Društvo Areal

Socialni center Rog

Kralji ulice

ČKZ

Aktivisti in aktivistke #15o

Zaustavimo deložacijo družine Vaskrsić! Zaustavimo krajo demokracije!

Socialni center Rog

novo na portalih gibanj