Living Democracy - Živa demokracija

Blokupacija MDDSZ se je začela v vmesnem prostoru – onkraj policije in privatnih varnostnih služb, onkraj javnega in privatnega

Pred MDDSZ smo prišli ob 15.30. Da bi še ujeli ministra in uslužbence ministrstva, ki imajo v sredo uradne ure ob 16.00. Računali smo na njihovo razumevanje, da gre pri blokupaciji MDDSZ za izvrševanje temeljnih svoboščin, za politično dejanje, odprtje javnega prostora, ki bo zmanjšal prepad med vladajočimi in vladanimi. In da bodo naročili varnostnikom, da odstranijo ograje okrog ministrstva. Že včeraj so namreč privatni varnostniki zgradbo ministrstva obdali z opozorilnimi trakovi in tablami, ki opozarjajo, da sta zadrževanje in bivanje v okolici ministrstva prepovedana. Danes so se opozorilnim trakovom pridružile jeklene ograje. In nabildani varnostniki na strani ministrstva ter policisti na drugi strani ceste.

Odpravimo se na še neograjeni prostor pred ministrstvom, da bi izvedli prvo skupščino. Pot nam zapre šef varnostnikov, ki nam pove, da smo na privatnem zemljišču, ki ni javni prostor in da kršimo hišni red, zaradi česar nas bodo odstranili. Na naše ugovore in pozive, da nam pove, kakšna je zakonska podlaga za grožnjo, od kdaj privatnost ali javnost nekega odprtega prostora določa lastništvo (saj potem ne bi bilo več možnih javnih prireditev na Trgu republike, ki je v privatni lasti) in od kod mu prepričanje, da je hišni red, ki ji bil sprejet 22. junija po napovedi blokupacije, nad zakoni, ustavo in demokratičnimi normami, je nenehno odgovarjal s ponavljanjem ene in iste mantre: “Hišni red prepoveduje ... zato vas bomo odstranili”.

Prepričani, da bodo vsaj naokoli razporejeni policisti v aktivnostih približno petdesetih ljudi s transparenti, megafoni in političnimi govori prepoznali javno zbiranje, smo začeli s postavljanjem šotorov. Zaripli varnostniki kričijo in nas začnejo fizično odstranjevati izpred ministrstva. Zgradimo žive verige in kar nekaj časa traja, da nas odstranijo. Nekateri pademo po tleh na pločnik, ki je pod policijsko jurisdikcijo. Nad nami se postavijo policisti in avtoritativno zahtevajo naše osebne dokumente. Kasneje izvemo, da bo kazen zaradi neupoštevanja ukazov privatnih varnostnikov minimalno 400 Evrov. Nato se po tleh koščka zemljišča pred MDDSZ, za katerega smo blokupatorji trdili, da ima status javne površine, ne glede na privatno lastništvo, varnostniki pa, da je privatna površina, posedla dekleta. In varnostniki se malo umirijo. Zato lahko začnemo skupščino blokupacije MDDSZ.

Skupščina zahteva pogovor s predstavniki ministrstva. Odgovor je negativen. Nato z upravnikom stavbe, Tevis – agencija za kadre d.o.o. Odgovor je prav tako negativen. Na koncu zahtevamo sestanek s šefom tam prisotnih policistov. Brez odziva. Ovinkaje med policisti le izvemo, kakšna je policijska interpretacija zapleta: prepoved zbiranja pred zgradbo MDDSZ je zakonita. Stvar je bila jasna. Če bomo skušali izvajati svoje z ustavo zagarantirane pravice do svobodnega izražanja, združevanja in zbiranja, bomo najprej okusili trdo roko varnostnikov, nato pa bomo še uživali v notranjem inventarju maric in policijskih postaj. Zato se skupščina odloči, da se umaknemo na še neuzurpirane javne prostore v bližino ministrstva in začnemo z vsebinskim delom. Z delavnicami, ljudskimi mikrofoni in skupščinami.

Šotori zrastejo na bližnji zelenici, ki je v lasti MOL in zaenkrat ni težav. Delavnica z bivšimi Vegradovimi delavci, ki jih preganjajo iz delavskega doma na Vidi Pregarčevi, je odprla vsebinski del blokupacije. Prijavljenih delavnic je vedno več. Med njimi tudi delavnica z uslužbenkami in uslužbenci MDDSZ o avtonomiji stroke in etičnem angažmaju na ministrstvu, ki izvaja zategovanje pasov. Nastala je na osnovi razgovora z uslužbenko, ki se nam je približala, izrazila podporo in povedala, da imajo znotraj še manj svobode izražanja, kot jo imamo blokupatorji, stisnjeni med policijo in privatno varnostno službo, med javnim in privatnim.

Ni to izkušnja vseh nas? Javne institucije, kot je MDDSZ nas razlaščajo in nas oguljene in nemočne posredujejo na trg dela. Tam nas privatna podjetja izkoriščajo, podplačujejo, zasužnjujejo. In ko protestiramo proti javnim institucijam, jih branijo privatne varnostne službe. Kot paravojska vračajo uslugo, ker dobivajo vso to upogljivo in pokorno meso, vse te prestrašene ljudi, ki so prisiljeni pozabiti, da živeti ni zgolj preživeti. Danes so MDDSZ ščitili privatni varnostniki, ki jih je najelo podjetje Tevis in nič, kar bomo odkrili na delavnici o povezavi med ministrstvom in to agencijo za kadre, nas ne bo presenetilo.

Danes smo dobili pogled v svojo prihodnost. Da gresta kapitalizem in demokracija v nasprotni smeri, ni več abstraktna trditev. Lahko se delamo, da je zaenkrat še vse v redu. Vendar ni pomembno padanje, ampak pristanek. Jutri oziroma že danes, v četrtek, 28. junija, nadaljujemo z našim nasprotovanjem takšni usodi. In stvar lahko obrnemo. Kot kamenčki v mozaiku svobode in demokracije. Pridruži se blokupaciji MDDSZ, bodi kamenček v mozaiku. Jutri ob 10.00 delavnica o tem, kakšne socialne pravice bi potrebovali novinarji, da bi bili avtonomni. In nato cel dan od prekernosti do deinstitucionalizacije, vključno s shodom proti krizni diktaturi, za drugačno Evropo. Pred MDDSZ. V vmesnem prostoru med privatnim in javnim. Tam, kjer se začenja skupno.

Militant beyond

Foto galerija

Blokupacija MDDSZ - 1. dan Blokupacija MDDSZ - 1. dan Blokupacija MDDSZ - 1. dan Blokupacija MDDSZ - 1. dan Blokupacija MDDSZ - 1. dan Blokupacija MDDSZ - 1. dan Blokupacija MDDSZ - 1. dan Blokupacija MDDSZ - 1. dan Blokupacija MDDSZ - 1. dan Blokupacija MDDSZ - 1. dan Blokupacija MDDSZ - 1. dan Blokupacija MDDSZ - 1. dan Blokupacija MDDSZ - 1. dan Blokupacija MDDSZ - 1. dan Blokupacija MDDSZ - 1. dan
Living Democracy - Živa demokracija

novo na portalih gibanj