Socialni center Rog

Čefurji raus!

Urnebesna gledališka predstava v ponedeljek, 30. marca ob 21ih v Socialnem centru Rog, Trubarjeva 72 (dobrodelna prireditev). Po predstavi pogovor z ustvarjalci.

Marko Đorđić je čefur. Je sin priseljencev iz Bosne, ki sproščeno, brez dlake na jeziku pripoveduje o življenju na Fužinah, o težavah doma, v šoli, košarkarskem klubu, problemih z drogami, policijo in še mnogih drugih. Predstavo Čefurji raus!, po uspešnici Gorana Vojnovića, odlikuje živa in aktualna govorica mladih čefurjev - čefurščina. Besedilo je svojevrstna mešanica slovenščine, jezikov bivše Jugoslavije in pouličnega slenga. Središče gledališke predstave zaseda samostojni pripovedovalec, ki je humoren opisovalec dogodkov in hkrati vešč kritik, saj z ostrimi refleksijami razkriva življenje manjšinskega prebivalstva države ter odkriva stične točke in razkole med večinskim slovenskim prebivalstvom in čefurji. Odrski Čefurji raus! se na izpraznjenem odru odrekajo gledališko-spektakelskim pomagalom in efektom, saj temeljijo izključno na moči besedila in pripovedni tehniki glavnega igralca.

” … Čefurji so opasni. Slovenci so prpice. Slovenci majo za sabo policijo pa zakone pa državo pa vse. Čefurji pa nimajo nobenga … “ (iz predstave Čefurji raus!)

Prostovoljni prispevki za predstavo bodo namenjeni delovanju Socialnega centra Rog. Socialni center Rog je stičišče različnih svetov in govori različne jezike. Znotraj njega se izbrisani, prosilci za azil, migrantski in prekerni delavci povezujemo v iniciativi IWW (Nevidni delavci sveta) in Svet za vsakogar. Naše delovanje temelji na načelu, da sta za uspešno socialno vključenost ter opolnomočenje migrantskih in prekernih delavcev in delavk bistvena aktivno sodelovanje in samoorganizacija. Vzpostavili smo družbeni prostor, ki je namenjen svobodnemu in nenadzorovanemu delovanju avtonomnih delavskih iniciativ ter zametke v skupnost usmerjenega pravniškega dela. Ustvarjamo komunikacijska orodja za obveščanje in samoizobraževanje delavcev (radijska oddaja Viza za budućnost na Radiu študent, različne informacijske zloženke) in izobraževalne dejavnosti (jezikovni tečaji, računalniške delavnice). Delovanje različnih iniciativ v okviru Socialnega centra pa je usmerjeno predvsem k oblikovanju skupnih zahtev, ki prispevajo k spreminjanju obstoječih diskriminatornih razmer.

Avtor romana: Goran Vojnović

Dramatizacija in režija: Marko Bulc

Igra: Aleksandar Rajaković - Sale

Glasba (intro/outro): Zlatan Čordić - Zlatko

(več informacij) http://dejmostisntteater.wordpress.com/

Socialni center Rog

novo na portalih gibanj