Socialni center Rog

Festival Mir v SC Rog (program)

V tovarni Rog že od njene osvoboditve deluje permanentna antirasistična skupščina. Njen cilj je razgaliti politike izključevanja in diskriminacije in skozi upor proti njim graditi svobodno globalno skupnost. Čeprav nam okoliščine niso ravno naklonjene in se soočamo z ignoranco in blokadami oblasti, smo uspeli vzpostaviti Socialni center. To je prostor, v katerega se lahko zatečejo žrtve izključevanja in diskirminacije ter postanejo aktivni globalni državljani.

Mir v ruščini pomeni mir, svet in vas. Po tem, ko je bila vesoljska postaja Mir, sovjetski miroljubni odgovor na projekt Vojne zvezd ZDA, strmoglavljena v Tihi ocean, je čas, da najde svojega naslednika v zemeljskem mestu.

Festival bo potekal od srede, 30. avgusta, do sobote, 2. septembra, v osvobojeni tovarni ROG. Baza je v Socialnem centru v Rogu, ki se nahaja desno od glavnega vhoda.

Program festivala Mir

- Kavarna mir z uporniško kavo iz Chiapasa in časopisi, ki govorijo o globalnih zadevah. Na razmajanih stolih okrog improviziranih miz bodo potekale kavarniške debate o globalni dominaciji in uporih.

- Menza mir z dobro hrano in pijačo. Od partizanskega golaža do afriške kulinarike.

- Diskusije v okviru Nomadske univerze ob 17. uri:

Sreda, 30. avgusta: »Antirasizem na Slovenskem – od demonstracij proti ksenofobiji in aktivizma za pravice izbrisanih do osvobajanja zaprtih v Centru za tujce«.

Petek, 1. avgusta: »Svoboda gibanja in pravica do bivanja – od humanitarnih diskurzov in diskurzov človekovih pravic do diskurza zaveznistva mobilnih in mnogoterih«.

Sobota, 2. avgusta:« Ali lahko postanejo avtonomni prostori, ki proizvajajo alternativne koncepte družbenosti, političen subjekt? Predstavitev platfome Svobodna Ljubljana«.

- Filmski večeri z dokumentarnimi in igranimi filmi z antikolonialno in postkolonialno vsebino. Vsak večer ob 21. uri.

- Otvoritveni in zaključni konert.

Več informacij na www.tovarna.org in www.dostje.org/Prekla

Socialni center Rog

novo na portalih gibanj