Socialni center Rog

Horizont bojev: na lateralah, mejah in marginah (predstavitev ČKZ)

Vabljeni na predstavitev 238. številke Časopisa za kritiko znanosti z naslovom Horizont bojev: na lateralah, mejah in marginah in pogovor z avtoricami in avtorji, ki bo v sredo, 3. februarja ob 19ih  v Socialnem centru Rog, Trubarjeva 72.

Sam strateški pomen migracij tako za kapitalistični projekt vzpostavitve stabilnega globalnega gospostva kot za projekt konstituirajočega upora proti njemu je narekoval kvalitativen skok v obravnavanju migracij v tej številki. Botruje mu ugotovitev, da projekt kritike migracijskih politik ne zadostuje. Kritika mora biti obenem projekt. Projekt radikalne transformacije sveta. Zato smo se ugnezdili v subjektiviteti migrantov in njihovemu protagonizmu. Protagonizem pomeni, da lahko v subjektiviteti izkoriščanih in podrejenih najdemo prakse, ravnanja in vednost, ki artikulirajo kritiko globalnega kapitalističnega sistema in elemente za gradnjo kontra moči in s tem za projekt radikalne transformacije. Jedro tekstov, ki so vključeni v pričujoče številko, je nastalo v okviru aktivistične raziskave Invisible Workers of the World (Nevidnih delavcev sveta) in v okviru gibanja Svet za vsakogar, samoorganiziranega gibanja prosilcev za azil in migrantov brez papirjev, ki se je organizirala skozi Socialni center Rog v Ljubljani. V mestu, kjer so segregacija, diskriminacija in nadzor v službi profitne ekstrakcije življenjskih moči in skupnega tako rekoč norma. Zato ni nič nenavadnega, da se kar nekaj člankov v tej številki ukvarja tudi z vprašanjem prostora. Kot del tako imenovanih začasnih uporabnikov in uporabnic nekdanje tovarne Rog, ki smo oživili in odprli dolgo propadajoč kompleks, ki je bil poldrugo desetletje simbol množične razlastitve ljudi, razumemo prostor kot bojišče, v katerega je vpisano tako gospostvo in izkoriščanje kot tudi naša želja po tvorjenju svobodnejših in egalitarnejših družbenih odnosov. Zato vednost in znanje, zbrana v tej številki, predstavljata tudi znanstveno utemeljitev pravice do obstoja avtonomnih, samoupravnih in skupnih prostorov ter oblik znanstvene in umetniške produkcije. Danes sta znanstvena in umetniška produkcija new frontier kapitalistične ekspanzije. Proces konstituiranja tako imenovane družbe znanja in kreativnih industrij razkriva dramatičnost vpreganja znanja in kreativnosti z vsem osvobodilnim potencialom v režim kapitalističnega ovrednotenja in akumulacije. Materialna kritika oziroma kritika-projekt tega vpreganja, ki nenehno pretvarja osvobodilni potencial v mehanizme podrejanja, je postaviti se na pozicije skupnega. Braniti skupno pred oblikami privatne in javne lastnine ter organizirati proizvodnjo znanja, komunikacije, družbenosti, solidarnosti in oblik življenja v dispozitivih skupnega.

Avtorice in avtorji:

Barbara Beznec, Polona  Mozetič, Andrej Kurnik, Aigul Hakimova, Armin Salihović. Hajrudin Hromadžić, Andrea Olivieri, Mojca Pajnik, Uršula Lipovec Čebron, Simona Jazbinšek, Tina Palaić, Sonja Zlobko, Katja Uran, Jože Rupnik, Marco Baravalle, Manuela Bojadžijev, Nevidni delavci sveta, Svet za vsakogar, Socialni center Rog, Tovarna Rog, Mreža Frassanito

Word - 35 kb
Glej kazalo 238. številke ČKZ

Dogodek poteka v okviru iniciative K centrom svobodne kreativnosti s katero želimo odpreti razpravo o tem, kako si soustvarjalci in prebivalci mesta Ljubljana zamišljamo nove institucije svobodne kreativnosti in svobodne produkcije znanja. Naslednji dogodek znotraj iniciative bo predstavitev knjige Radical education collective: New Public Spaces: Dissensual Political and Artistic Practices in the post-Yugoslav Context (http://radical.temp.si/2009/11/new-public-spaces-reader-by-rec/) ki bo v sredo, 10. februarja ob 19ih, prav tako v Socialnem centru Rog.

V okviru združevanja produkcij v Rogu, ki slonijo na konceptu centra svobodnih kreativnosti, bo predstavitev ČKZ Horizont bojev, ki je pravzaprav poročilo o delu Socialnega centra Rog, hkrati tudi otvoritev Tradicionalnih Freestyle Karaok in Jam Sessiona. Tradicionalne Freestyle Karaoke in Jam Session niso omejene samo na umetniško produkcijo. Sledil bo freestyle jam v obliki debate o Rogu in podobnih avtonomnih prostorih. Okrog 22h se bo jam preselil v koncertno dvorano, kjer bo kot ponavadi.

Vljudno vabljeni!

Socialni center Rog

novo na portalih gibanj