Socialni center Rog

Izjava Mreže za stalni obisk v Centru za tujce (Veliki otok, Postojna)

Okolica Postojne v svoji notranjosti poleg znamenite kraške jame skriva še eno znamenitost, na katero v nasprotju s podzemno lepotico ne moremo biti ponosni. V ustanovo, ki svoje skrivnosti ščiti za visokimi ograjami, kamerami in poostrenim policijskim nadzorom, ne vabi noben turistični plakat. Nasprotno, betonskemu templju sredi puščave pozornost javnosti ne godi. Oči so dobrodošle le kot elektronski mehanizem notranjega nadzora, kot notranji panoptikum, veliki brat schengenske Evrope. V širnem oceanu globalnih tokov obstajajo otoki, kakršen je Veliki otok, vasica ob Postojni, kjer je ustanova, imenovana Center za odstranjevanje tujcev. V njega ljudi, ki se gibljemo, sanjamo, iščemo svobodo, upamo, ustvarjamo, igramo nogomet, snujemo načrte, komuniciramo, gradimo prijateljstva, zapirajo zgolj zaradi tega, ker nimamo pravega državljanstva, ker nismo prave narodnosti ali vere, ker skušamo ubežati nasilju in diskriminaciji, ker si pravice gibanja ne moremo kupiti in ker sanjamo o boljšem svetu. Center za tujce je simbol globalnega apartheida na lokalni ravni, saj preko absolutne izolacije zaprtih preprečuje vsakršne poskuse gradnje vezi in komunikacije, postavlja ograje, žice, kamere in beton.

Ob prihodu v Center nam vzamejo vse osebne stvari: slike naših družin, religiozne podobe, denar, ves denar. Moremo se sleči in obleči v tuje obleke. Zaprejo nas v sobe po šest judi. Vsake deset minut – ponoči in podnevi – vdirajo v naše sobe policisti. Le za pol ure lahko gremo ven, na zaprto igrišče. Večno čakanje, negotovost, obroki hrane so podobni taboriščnim: vlažen kruh, zdenka sir, vlažen kruh, zdenka sir… Namesto zdravil dobimo močna pomirjevala. Pri tem pa ne vemo kaj bo z nami, kdaj nas bodo deportirali tja, kamor nočemo nikoli več…

Pred dvema tednoma se je oblikovala mreža za permanentni obisk v Centru za tujce. Njen namen je zagotoviti stalno prisotnost javnosti v samem Centru, zagotoviti stalni pretok informacij med Centrom in javnostjo, omogočiti mrežo solidarnosti in pospešiti proces samoorganizacije ljudi v Centru.

Mreža deluje na treh ravneh:

1. Notranji nivo: stalni vsakdanji obiski med 14.30 in 17.00 uro, katerih primarni namen je zbiranje in izmenjava informacij med javnostjo in Centrom. Mreža si bo prizadevala za izboljšanje razmer v Centru, še posebej na področju zdravstva, izobraževanja, prehranjevanja, rekreacije, družbenih aktivnosti in komunikacije.

2. Nivo posameznika: mreža si bo prizadevala, da bodo ljudje, zaprti v Centru, imeli stalni dostop do pravne pomoči in prevajalske službe. Prav tako bo mreža skušala razširiti svoje delovanje tako, da bo vključila čim več posameznikov in posameznic, ki bodo pripravljeni pomagati osebam, da zapustijo Center.

3. Politična kampanja za ukinitev vseh Centrov za odstranjevanje tujcev v Evropi: mreža bo skozi lokalno, regionalno in transnacionalno povezovanje in delovanje nadaljevala s kampanjami, akcijami, informacijami ipd., ki bodo usmerjene v dokončno ukinitev teh zločinskih institucij tukaj in drugod po svetu.

Vabimo vas, da se udeležite javnega dogodka v organizaciji Mreže za stalni obisk z naslovom Svobodno poletje, ki se bo zgodil v četrtek, 18. maja, v Menzi pri koritu na Metelkovi, s pričetkom ob 21. uri. Vsi vaši prispevki (telefonske kartice za stacionarni telefon, tobak, kava, vitaminske tablete, igrače, knjige, časopisi, igre, športna oprema …) bodo v sklopu stalnih obiskov predani ljudem v Centru. Hkrati pa vas pozivamo, da se dogodka udeležite z idejami, predlogi, iniciativami, mreženjem, uporniškim duhom in solidarnostjo.

Socialni center Rog

novo na portalih gibanj