Socialni center Rog

Jedrska energija: ne tukaj, ne drugje, ne sedaj, nikoli

Četrtek, 26. maja ob 18.00 v Socialnem centru Rog: Srečanje evropskih gibanj proti jedrski energiji

Nedelja, 29. maja 2011: Protestni shod pri jedrski centrali Krško

Fukushima je tragično in nenadno spomnila svetovno javnost, da je jedrska nevarnost neobvladujoča in da so njene posledice nesprejemljive.

Odreči se jedrski energiji ni samo tehnično dejanje in niti odločitev, ki jo lahko odrinemo v omejeno, čeprav pomembno, območje razprav o podrobnih stroških, učinkovitosti, ocene o gorivu.

Nanaša se na skupno, radikalno in globoko, izbiro za demokracijo, ki zadeva model družbe, ki si jo želimo, ki smo je vredni, ki jo potrebujemo.

Družba, v kateri so skupne dobrine sestavni del državljanstva in kjer je njihov prost in zajamčen dostop – za nas in za bodoče generacije – materialni status. Poleg potrebe, da se odpovemo ogljikovodikom, zahtevamo odpoved celotni paradigmi, kjer energijo oziroma mero možnega kontrolira – tako primarne vire kot njene pretvorbe in distribucijo – samo logika trga in profita. Logika, ki jo vodi le bulimična potreba po rasti, ki pa nima nič skupnega z blaginjo, pravico, mirom, ohranjanjem in obnavljanjem življenja.

Jedrska energija vnaša potrebo po laži, po potvarjanju, skrivanju informacij in razsežnosti dogodkov kot smo videli v Fukushimi in do česar je po informacijah Wikileaks-a že prišlo znotraj IAEA v zvezi z družbo Tepco: to je edini način s katerim je možno upravljati vpliv na družbo in naravo, ki ga ima celotni jedrski proces, saj je skupaj in neločeno tako vojaški kot civilen.

Odreči se jedrski energiji je naravna posledica drugačne odločitve. Odločitve za svet ,v katerem je energija razširjena skupna dobrina, in ki ravno zaradi tega ne potrebuje vojn, ki bi omogočale peščici ljudi polastitev – in izrabljanje – omejenih, lokaliziranih in izčrpljivih virov. Izbira, da se demokratično sprašujemo o razlogih in načinih proizvodnje, skupni uporabi sredstev in ravnovesju celotnega ekosistema, ki so garancija za neprekinjenost življenja. Izbira, da si ne privzamemo pravice zasenčiti življenja stotin prihodnjih generacij.

Tako kot se klimatske spremembe, kemične zastrupitve ali jedrska energija razširjajo globalno in dolgotrajno, želimo v našo izbiro nujno vplesti vse, ne samo ene pokrajine ali ene države. To je globalna izbira za demokracijo, za obvarovanje, za pravico, za prost dostop do skupnih dobrin za vse in za vsakogar.

Ravno zaradi tega je odstop od jedrske energije izbira, ki mora najprej vplesti celotno Evropo in katere izgradnjo morajo začeti, kot vedno, gibanja in društva, ki že dolgo časa gradijo tako alternativo kot konflikt, pripoved in možnost, demokracijo in obširne izkušnje.

Čas je, da damo zagon tej novi enoglasni in evropski gradnji.

S pozivom se obračamo do italijanskih gibanj proti jedrski energiji in za skupno korist, da združeno z ostalimi evropskimi realnostmi pripravimo 29. maja veliko manifestacijo pri nam najbližji jedrski centrali: v Krškem, v Sloveniji. Ob centrali, v kateri je v preteklosti že prišlo do različnih nesreč, v katero bi predsednik dežele Furlanije Julijske Krajine želel investirati za njeno podvojitev, da bi lahko uporabljal energijo, znotraj vladnega jedrskega načrta.

Ta poziv je namenjen slovenskim, avstrijskim in nemškim gibanjem, da bi skupaj zgradili veliko srečanje, ki naj bo priložnost, da poudarimo na evropskem nivoju zgodovino, tisto, ki si jo želimo in ki ne govori o obsesivni proizvodnji, ampak o obnavljanju in regeneraciji, proti izrabi in potrošništvu ampak za uživanje in delitev.

29. maj, zato da bo naša vnema še večja, zato da bo 12. in 13. junija na referendumu v Italiji zmagal DA za ustavitev jedrske energije.

29. maja v Krškem, pojdimo onkraj jedrske energije, onkraj nadzora energije, ustvarimo evropsko skupščino za energijo kot skupno korist.

Odbor “voli DA” za ustavitev jedrske energije v Trstu

za prijave in informacije fermiamoilnucleare.trieste@gmail.com

Socialni center Rog

novo na portalih gibanj