Living Democracy - Živa demokracija

Manifestacija proti krizni diktaturi, za drugačno Evropo (med Blokupacijo MDDSZ)

Četrtek, 28. junija 2012 ob 17.30 pred MDDSZ na Kotnikovi 28

Ob nedavnih volitvah v Grčiji se je ponovno pokazalo, da obstajate dve Evropi. Evropa bankirjev in z njimi zlizanih politikov in tehnokratov ter Evropa izkoriščanih, prekernih in dostojanstvenih. Ker je kazalo, da bi lahko na volitvah zmagala Siriza, koalicija radikalno levih političnih grupacij, ki je postala političen izraz množičnega zavračanja politik zategovanja pasov in množičnih družbenih gibanj, ki se borijo proti dekompozicije družbe, ki jo te politike povzročajo, se je zganil ves neoliberalen in konservativen establišment v Bruslju in v državah. Evropska gerontokracija, z finančnimi elitami in oligarhijami zlizane bruseljske in nacionalne politične elite ter korporativni mediji so začeli pravo kampanjo zastraševanja in manipulacij. V nemški izdaji Financial Timesa so v nemščini in grščini žugali Grkom, naj nikar ne volijo proti zategovanju pasov. Na ta način so ljudem, ki se soočajo s pravim socialnim cunamijem, vsilili vlado konservativne Nove demokracije, stranke oligarhov in korupcije, ki je poleg bank največji krivec za finančni in ekonomski zlom.

Na ta način je Evropa bankirjev, oligarhov in skorumpiranih politikov pomagala na oblast stranki, ki je pred volitvami odkrito žugala, da bo zatrla družbena gibanja, očistila ulice in pozaprla reveže ter migrante, ki so obtičali na grškem ozemlju zaradi konvencije Dublin II, ki prenaša vse breme sprejemanja beguncev na mejne države članice EU. V našem imenu so napadali in demonizirali politično opcijo, ki je vladni program utemeljila na demokratizaciji vseh aspektov družbenega življenja, na sposobnosti ljudi, da si samovladajo v skladu s principi neposredne demokracije in solidarnosti. Kot neracionalno, protievropsko in sovražno so razglasili politično silo, ki bi po zmagi na volitvah vzpostavila družbeni nadzor nad bankami, podprla socialno gospodarstvo, legalizirala vse migrante, ki bivajo in delajo v Grčiji in jih polno vključila v sistem socialnega varstva ter ponovno vzpostavila sistem in prakso kolektivnih pogajanj. Za bankirje, oligarhe in skorumpirane politike je evropsko ponarejanje javno finančnih izkazov, korupcija in preganjanje migrantov - vrline, ki krasijo Novo demokracijo. Družbena gibanja in Siriza, ki se borijo proti zategovanju pasov, vsakodnevno krpajo natrgano družbeno tkivo in pozivajo k evropski solidarnosti, po njihovem niso evropska.

Potem ko so evropski politiki rešili banke, ki so z lokalnimi oligarhi in tajkuni hazardirale v Grčiji in prenesli dolgove na javne institucije, kot so ECB in IMF, je boj tamkajšnjih družbenih gibanj in Sirize evropski boj. Proti doktrini zategovanja pasov, za demokratizacijo ekonomskega vladovanja in demokratizacijo vseh aspektov družbenega življenja. V Grčiji, Sloveniji..., povsod po Evropi. Ko evropski tehnokrati in nacionalni politični razredi demonizirajo demokratične sile na grških volitvah, demonizirajo željo po demokraciji, ki nam je skupna povsod po Evropi. Ko podpirajo represijo, popolno razlastitev ljudi in rasizem, jih podpirajo povsod po Evropi. In povsod po Evropi vstajamo proti njim. Zato, ker rabimo upanje. Kot nas učijo gibanja proti zategovanju pasov v Grčiji, je upanje naša zmožnost, da tukaj in sedaj naredimo stvari drugačne, pokrpamo raztrgano družbeno tkivo, vzpostavimo solidarnost, ohranimo dostojanstvo, zgradimo most do drugega. Da smo nosotros, kot je ime atenskega socialnega centra, ki nam je lahko inspiracija povsod po Evropi, da kot izkoriščani tovariši postajamo drugovi.

V času blokupacije MDDSZ, ko bomo v okviru delavnic, ljudskih mikrofonov, skupščin in ostalih aktivnosti prevajali naše potrebe v zahteve in iskali skupno v različnosti, bomo v času zasedanja Evropskega sveta (28. in 29. junija) izvedli manifestacijo in pohod po ulicah Ljubljane „Proti krizni diktaturi, za drugačno Evropo“. Dobimo se v četrtek, 28. junija ob 17.30 pred Ministrstvom za delo družino in socialne zadeve na Kotnikovi 28.

Naša Evropa raste iz zavrnitve krizne diktature! Pridruži se blokupaciji MDDSZ!

Living Democracy - Živa demokracija

novo na portalih gibanj