Obranimo avtonomen Rog!

OGROŽENO DELOVANJE KULTURNEGA, UMETNIŠKEGA IN SOCIALNEGA CENTRA ROG!!!

VABILO NA NOVINARSKO KONFERENCO V PETEK, 21.3.2008 OB 13. URI V TOVARNI ROG

Tovarna Rog, četrtek, 20. marec, 22.30. Ljubljanski župan Zoran Janković se odloči za nepričakovan obisk. Uporabnikom, ki so tedaj v Rogu, sporoči, da bo v pol ure odredil izpraznitev in zapečatenje Roga. Na vprašanje, kaj je povod njegove odločitve, odgovori, da so uporabniki kršili dogovor z MOL, da nihče ne sme bivati v tovarni. Sosedje da so se pritožili, da je v Rogu skupina nemških državljanov, ki naj bi tam tudi bivala. Začasni uporabniki in uporabnice Roga županovo obtožbo zavračamo in menimo, da gre le za ponoven poskus preprečevanja delovanja Roga, ki si je v dveh letih delovanja kljub sistematičnemu oviranju s strani MOL (brez elektrike itd) zgradil široko podporno mrežo, ustvaril brezštevilne kulturne, socialne, izobraževalne, umetniške in drugačne dogodke, za katere v mestu prej ni bilo prostora. Grožnja župana, da bo zapečatil Rog, ni legitimna, vprašljiva pa je tudi pravna podlaga njegovega ravnanja. Gre za samovoljno in nastopaško dejanje, katerega edini namen je zastraševanje uporabnikov, gostov in ostalih delujočih v Rogu, kar ni prvi tovrsten primer. Varnostni službi je župan pred odhodom naročil, naj preprečuje dostop v tovarno.

Podrobnosti bomo pojasnili na novinarski konferenci, ki bo danes, v petek, 21. marca potekala v tovarni Rog, s pričetkom ob 13. uri, in na katero vabimo novinarje in novinarke vseh medijev ter vso drugo zainteresirano javnost.

Skupina nemških državljanov, ki je zmotila župana, je skupina absolventov več stoletij stare obrtniške šole rokodelcev, ki se imenuje Bratje svobode. Del njihove obvezne študijske prakse, ki je pogoj za pridobitev obrtniškega certifikata, je prostovoljno delo na različnih lokacijah, ki si jih sami izberejo. Za usluge te svetovno znane in visoko spoštovane obrtniške šole, ki si je za izvajanje prakse izbrala prav Rog, se potegujejo vsa evropska mesta. Za pridobitev rezultatov njihovih veščin je potrebno izkazati, da se bodo uporabljali izključno v javno korist. Eden izmed tovrstnih cehov, Axt und Kele, si je v Sloveniji pridobil ugled s prostovoljnim delom na Metelkovi mesto in v Art centru na Goričkem. Nekajdnevnega delovanja in gostovanja ceha, katerega namen je soustvarjati skupno dobro, kar avtonomni prostor v nekdanji tovarni Rog nedvomno je, ni legitimno opredeliti kot bivanje in ga uporabljati kot izgovor za ukinitev celotne iniciative Rog.

Naše mnenje je, da intervencija župana dejansko ni motivirana z izmišljenimi kršitvami dogovora. Začasni uporabniki in uporabnice smo se namreč javno in večkrat zavezali, da bomo tovarno začasno uporabljali za različne produkcije, kar zajema tudi gostovanja domačih in tujih umetnikov, znanstvenikov, kulturnikov, ustvarjalcev, rokodelcev ipd. Rog je pridobil široko legitimnost v očeh javnosti, zaradi česar je župan v skrbeh zaradi prihodnosti njegovih megalomansko kapitalskih zasebnih investicij, ki jih načrtuje za Rog. Ta skrb obstaja kljub temu, da so uporabniki in uporabnice Roga obljubili, da gre za začasno rabo, s katero bodo prenehali, ko bo MOL pričel s konkretno in celovito prenovo nekdanje tovarne.

Menimo, da je začasna raba Roga uspešen projekt svobodnega ustvarjanja in komunikacije, ki je zaživel in rasel kljub ignoranci in sistematičnemu onemogočanju s strani mestne oblasti. To dokazuje ne samo izjemno število in kakovost obstoječih programov, temveč tudi pozitiven odziv domače in svetovne javnosti, ki ga potrjujejo obiski številnih tujih in domačih ustvarjalcev in obiskovalcev. Zato mora začasna raba nekdanje tovarne Rog končno postati projekt, ki ne bo odvisen od samovolje oz. (ne)naklonjenosti posameznikov, ki imajo oblast. O njegovi usodi imajo pravico odločati tisti, ki ga ustvarjajo.

Še enkrat vas vabimo vas, da se udeležite novinarske konference ob 13. uri v Rogu, na kateri bomo predstavili naše delovanje, vizije in ovire, s katerimi se srečujemo.

Obranimo avtonomen Rog!

novo na portalih gibanj