Stop ACTA - Hack the World

Occupy European Commission – izjava in poziv #15o pred drugo demonstracijo proti ACTI

Po velikem spontanem protestu v Ljubljani, ki je bil v soboto 4. februarja in prvi vseevropski mobilizaciji en teden kasneje, agenti velikih korporacij in privatnih interesov, ki so prevzeli javne institucije in jih spremenili v podaljšano roko uničujočega pohlepa, nadaljujejo z vsiljevanjem svoboščinam in pravicam, kreativnosti in inovacijam, solidarnosti in človečnosti sovražnega sporazuma ACTA.

Ta petek bo v Parlamentu Republike Slovenije potekala ti. javna razprava o ACTI. Čeprav bo do nje prišlo zaradi množičnega ogorčenja in akcij fizične ter elektronske nepokorščine v Sloveniji in povsod po Evropi, se lahko zgodi, da bo napovedana javna razprava, na kateri bo svoje argumente za predstavila tudi Evropska komisija, navadna farsa. Težko je verjeti, da ne gre zgolj za kozmetično razpravo, katere namen je razveljaviti enega od argumentov ogorčenih, da se je sporazum pripravljal v tajnosti. Kako lahko verjamemo slovenskemu političnemu razredu, ki ni imel do sedaj nobenih zadržkov do sporazuma in kako lahko verjamemo tehnokratom Evropske komisije, da si želijo javne razprave, če pa je prišlo besedilo teksta v javnost šele tri leta po začetku pogajanj in to proti njihovi volji. Kako lahko verjamemo, da bodo številni tehtni argumenti proti ACTI upoštevani in da bo sporazum, ki skuša uveljaviti zastarelo pojmovanje intelektualne lastnine s suspenzom temeljnih pravic in s totalitarnim poseganjem v zasebnost, končal v smeteh? Nacionalne vlade in parlamenti so namreč izvoljeni v ozračju strahu in enoumja, Evropska komisija pa je zunaj demokratičnega nadzora evropskih državljanov in državljank.

Predstavniki Evropske komisije se na revolt evropskih državljanov in državljank odzivajo z arogantnim zagovarjanjem sporazuma ACTA. V času, ko nas je hegemonija neoliberalnega koncepta združevanja Evrope, ki postavlja interese bank in korporacij pred demokracijo, privedla do socialnega razsula, množične revščine, brezperspektivnosti mlade generacije in celo do grožnje evropske dezintegracije, se EK ukvarja z napadi na digitalno skupno, z vsiljevanjem monopolov nad znanjem, njegovo privatizacijo ter uvedbo vseobsegajočega nadzora korporacij nad našimi življenji. Pri antisocialnih in antidemokratičnih politikah se tako lepo ujema s tandemom Merkozy, ki ne glede na ceno vsiljuje politike zategovanja pasov, katerih končen namen je financializacija in privatizacija javnih storitev in sistemov blaginje. Evropska komisija skuša uničiti ekonomsko, socialno in politično paradigmo, ki sloni na odprtosti, prostem dostopu in vključujočnosti, ki je edina možna paradigma izhoda iz krize.

Sprejemanje sporazuma ACTA v tajnosti je paradigmatski primer izrivanja demokracije na evropski in nacionalnih ravneh, katerega namen je podrediti življenja evropskih državljanov in državljank apetitom finančnih trgov, bank in korporacij. In Evropska komisija je z vztrajanjem pri sporazumu ACTA poglavitni promotor in vsiljevalec antidemokratične agende. Zato je čas, da sliši in sprejme argumente evropskih ter globalnih državljanov in državljank, ki pravijo STOP ACTA. Velike sile so skušale sporazum sprejeti in uveljaviti tajno. Pri tem je bila še posebej zagreta Evropska komisija. Le zaradi elektronske nepokorščine je bila javnost obveščena, da se pripravlja puč. Uveljavitev ACTE, ki je mogoča le na nedemokratičen način, nam bo odvzela ključen prostor svobodne menjave, izražanja, komunikacije, združevanja in inovacij. Zato bomo v petek, 17. februarja, na dan nove mobilizacije proti ACTI v Ljubljani, kot evropski in globalni državljani izvedli akcijo civilne nepokorščine proti Evropski komisiji.

Vse tudi pozivamo, da se v petek, 17. februarja ob 15.00 zberemo na Kongresnem trgu na drugem protestu proti ACTI v Ljubljani ter da se v soboto 25. februarja pridružimo veliki evropski mobilizaciji.

Smrt ACTI – za svobodo sveta!

Stop ACTA - Hack the World

novo na portalih gibanj