Ne bomo plačali njihove krize!

One Big Heretic Union

Mislim, da je kriza dobrodošla, saj nam je pokazala kam pelje špekulativno egoistično naravnana politika, ki smo ji bili priča v zadnjih letih - desetletjih..

Prekerni, migranti, nevidni, izključeni in brezposelni Evrope ter vseh kontinentov imamo priložnost, da krizo skanaliziramo v grajenje naslednje faze solidarnostnih, vključevalnih, svobodnih, trajnostnih in radostnih struktur. Taksnih, ki bodo sindikalizirale naše želje in potrebe v "one big heretic union" in prerasle okvirje klasičnih sindikatov. Ti so se na krizo odzvali protekcionistično in namesto, da bi branili vse delavce, branijo samo tiste garantirane lastnike delovnih mest, ki jih po neki taktični špekulaciji pač lahko obranijo.

Zavedati se moramo, da bodo naslednja leta zelo težka, saj institucionalni levici, ki sedaj pridobiva na zagonu, ne bo uspelo ustaviti vala nezadovoljstva po vsej Evropi. Ljudje danes hitro pozabljajo in bodo že čez leto dve pozabili, kaj je pripeljalo do krize. Zato bo brezposelnost odlična priloznost za skrajno desničarske, nacionalistične, ksenofobne in rasistične sile, ki bodo krizo kanalizirale v napade na najranljiveše skupine - priseljence, Rome, Muslimane. Zna se zgoditi, da bo Evropa znova tam, kjer je bila v 30. letih prejšnjega stoletja.

Zato se mi zdi najpomembnejše, da prihajajočo debato usmerimo v razmislek o nekem konkretnem sodelovanju za naprej. Da vzpostavimo neko trajnejšo strukturo, ki bo deloma sposobna kanalizirati prihajajoče nazadovoljstvo v neko praktično, solidarnostno, vključujočo, odprto, federalistično, transnacionalno sodelovanje. Takšno, ki bo sposobno biti v stiku z ljudmi na terenu, imeti svobodne prostore med sabo povezane, usklajevati direktne akcije in promovirati nepokorščino, biti svoj medij, podajati analize, združevati boje in jih vpenjati v transnacionalno zgodbo.

Bodimo roza - pink heretični, kreativno - trajnostno zeleni, samostojni - avtonomni črno urbano gverilni, mešajmo se med sabo in razturimo vse meje..tutti frutti vseh barv, vonjev in okusov - združite se!

Josip Rotar

Ne bomo plačali njihove krize!

novo na portalih gibanj