Svet za vsakogar

Pričevanje žrtve nasilja varnostnikov in policije v AD Vič in na PP Vič

Dne 15. 3. 2008, okrog 5.30 zjutraj, sem bil žrtev nasilnega vedenja dveh varnostnikov v AD Vič. Ko sem se ob navedeni uri vrnil iz Ljubljane v svojo sobo v AD, me je varnostnik grobo opozoril (pri tem je brcal v vrata), da se preglasno pogovarjam s sostanovalcem. Ko sva odprla vrata, je zagrozil »Pr’žgal te bom!«. Nato me je v sobi, kjer sva se s sostanovalcem odpravljala spat, varnostnik udaril v glavo, ko pa je sostanovalec priskočil na pomoč, je varnostnik udaril še njega, tako da se mu je iz nosu udrla kri.

Rekla sva mu, naj odide iz sobe, ker greva spat. Tega pa ni hotel, z nogo je zadržal vrata in rekel, da prihaja policija. Varnostnik je ostal med vrati dokler ni prišla policija.

S sostanovalcem sva legla vsak v svojo posteljo. Čez okrog 10-15 minut je prišel najprej eden policist. Nasilno je vstopil v sobo in na ves glas vpil: »A veste kaj bom zdaj naredil z vama, pizda vam materina?!«. Vstal sem iz postelje in vprašal »Kaj boste naredili?«. Policist me je zagrabil za vrat in vrgel na posteljo ter začel udarjati v trebuh, medtem mu je varnostnik pomagal, da sta me vklenila v lisice.

V tem času je moj sostanovalec prosil policista, naj me ne tepejo in spraševal, zakaj me tepejo. Zato sta se policist in varnostnik spravila še na njega, ga sunila na kovinsko posteljo, tako, da se je porezal na desni strani prsnega koša. Medtem se je policist drl: »Zdaj si ti na vrsti!«. Udarjal ga je po glavi, ga grabil za vrat in nato so ga vklenili v lisice. Ko je policistu rekel, da ga lahko toži za udarce in nasilje, mu je posmehljivo rekel: »Kdo te je udaril?«.

Nato je prišel še en policist v sobo in me odpeljal iz sobe. Oba policista sta naju ves čas zmerjala: »Jebem vam mater albansko, jebem vam mater pedersko!!«. Medtem me je varnostnik še enkrat udaril v glavo. V tem trenutku sem videl po stopnišču prihajati okrog 10 – 15 policistov. Vsak od njih me je mimogrede še udaril.

Mene in sostanovalca so policisti potem odvlekli na PP Vič, ob tem niso dovolili, da bi se oblekla. Bila sva napol gola (jaz v spodnjem perilu, on pa v spodnjem delu trenerke). Odpeljali so naju ločeno v dveh policijskih kombijih. Vklenjenega so me zaprli v celico. Niso mi omogočili zagovornika, čeprav sem prosil.

Okrog 9. ure zjutraj, 15. 3. 2008, so naju ločeno prepeljali na PP Moste, kjer sem bil zaprt do okrog 18. ure zvečer istega dne. Zadrževali so me skupno okrog 12 ur, brez hrane in vode, zdravniške oskrbe in brez zagovornika. Nato so me izpustili. Peš sem se vrnil v AD Vič.

Moral sem poiskati pomoč zdravnika na urgenci.

Zaradi hudega nasilja varnostnikov in policistov, katerega žrtev sem bil, čeprav se sam nisem pretepal niti nasilno obnašal, sem vložil protižbe na MNZ Sektor za azil, na generalnega direktorja Policije in na Policijsko upravo Ljubljana.

(Sporočilo Socialnega centra Rog: "Pričevanje prosilca za azil je anonimno, saj se boji maščevanja osebja Azilnega doma na Viču, tamkajšnjih varnostnikov in policistov. Na osnovi razgovora s prosilcem za azil v Socialnem centru Rog, na osnovi drugih informacij in gradiva ter na osnovi monitoringa dogajanja v Azilnem domu, ki ga opravljamo že kar nekaj časa, lahko potrdimo verodostojnost njegovih navedb. Nasilje nad prosilci za azil se v Azilnem domu dogaja nenehno. Nasilje nad osebami, ki so se v Slovenijo zatekle pred preganjanjem, je del strategije odvračanja prosilcev za azil.)

Discussion

1 Message

  1. Pričevanje žrtve nasilja varnostnikov in policije v AD Vič in na PP Vič

    Po mojem gre za nacionalistične izpade, ki bi morali biti kaznovani z disciplinsko izključitvijo iz policije, vojske in drugih organov in ustanov države...

    by Morala in pravica | 20 March 2008, 21:59

Reply to this article

Svet za vsakogar

novo na portalih gibanj