Socialni center Rog

Protest proti diskreditaciji uglednega intelektualca Tonija Negrija

Podpisani uredniki, prevajalci, pisci, profesorji, študenti in aktivisti ostro protestiramo proti nedavni grobi diskvalifikaciji našega kolega in prijatelja, profesorja Tonija Negrija, ki si jo je na svoji novinarski konferenci privoščil gospod Dimitrij Kovačič.

Kadar se član vladajoče stranke, poslanec Državnega zbora Republike Slovenije in svetnik Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana spravi uglednega gosta iz tujine označevati za »terorista«, to vse prehitro zadiši po iskanju tujih sovražnih elementov in obračunavanju z njihovimi spečimi pomagači – in žargon najbolj mračne zalezovalske preteklosti se mimogrede spoji z aktualnim bojnim klicem domnevne »vojne proti terorizmu«. Tako se uglednega gosta in predavatelja spravi v natanko isti položaj, proti kateremu je enkrat, davno tega, že dvignil svoj glas in se ravno zato uprl terorizmu države!

Naj spomnimo, da profesor Toni Negri ni bil nikoli obsojen za neposredne teroristične aktivnosti, da je bil na listi Radikalne stranke izvoljen za poslanca italijanskega parlamenta, da je v času pariškega eksila s posredovanjem tedanjega francoskega predsednika Francoisa Mitteranda smel predavati in da se je v Italijo vrnil prostovoljno, da bi tudi tako demonstriral proti preganjavici države.

Kadar se avtentične iskalce novih družbenih vezi tako grobo diskvalificira, je težko polemizirati. Lahko pobesniš in vzrojiš – ali pa z rojenjem idej tako spodbudnih mislecev, kot je prav Toni Negri, porodiš nove ideje in preudarno udariš nazaj: z novimi knjigami, predavanji, gostovanji, javnimi nastopi in inovativnimi osvobodilnimi praksami.

Podpisani najostreje obsojamo nedemokratično prakso osebnih diskreditacij tistih, ki si še vedno drznejo misliti s svojo glavo.

Mirsad Begić, prevajalec in sourednik knjig Imperij in Multituda, Politični laboratorij

Barbara Beznec, prevajalka in sourednica knjig Imperij in Multituda, v.d. odgovorne urednice ČKZ

Mitja Čander, predsednik programskega sveta Študentske založbe

Ana Kralj, prevajalka knjige Multituda

dr. Andrej Kurnik, prevajalec in sourednik knjig Imperij in Multituda, Politični laboratorij

Mojca Medvedšek, prevajalka knjige Vrnitev

Leon Megušar, prevajalec knjig Imperij in Multituda

dr. Stojan Pelko, prevajalec in sourednik knjige Vrnitev

mag. Urška Prušnik, sourednica knjige Vrnitev

Urban Suša, prevajalec knjig Imperij in Multituda, Politični laboratorij

Aleš Šteger, avtor in urednik knjižne zbirke Koda

Oliver Vodeb, sourednik knjige Vrnitev

dr. Darij Zadnikar, profesor na Pedagoški fakulteti v Ljubljani

Discussion

2 Forum messages

 1. Protest proti diskreditaciji uglednega intelektualca Tonija Negrija

  Negrija sicer diskredituju tudi njegovi slovenski kolegi filozofi ampak na bolj sofisticiran način, in sicer tako, da ga označujejo za "komunista". Številka 2/2008 slovenskega Filozofskega vestnika, prinaša temat "Radical Philosophy ?". Tam je tudi tekst, ki poskuša po "filozofsko" opraviti z Negrijem, podpisal ga je urednik Peter Klepec. Ker me je na to številko in tekst opozoril prijatelj, sicer filozof po vokaciji in izobrazbi, priložil bom svoj odgovor, ki sem mu ga odposlal po elektronski pošti, napisan v srbščini:

  Evo pročitao sam tekst Petera Klepeca i zaključujem da so to bezubi ugrizi po Negriju, uz malo sakrivenog ( i podmuklog ) etikiteranja ( na mestu gde naziva njegovo mišljenje "komunističkim" / slične etikete mu je ranije već lepio Žižek tvrdeći da je Empire novi Manifest.../ ). Sve to mi je bilo važno da pročitam da bi shvatio nivo kritike Negrija. Moram reći da oba,
  kako Klepec, tako i ranije Žižek pokazuju neku zluradost i kompleks prema Negriju. Izgleda mi da pojedini slovenački filozofi, baš kao i pojedini slo-levičari, slede diskurse svoje desnice i
  dokazuju se kao pripadnici "Evropske misli" ili čak "Zapadne misli". Dokazuju se drugim rečima da pripadaju imperijalnom svetu, i zato kao psići laju konsekvetnog marksistu, i bundžiju.
  Neke od teza Petera Klepca su upravo smešne ( kao ona o nepodesnosti "uporništva" za školski sistem ), druge opet su samo oblik sofističke retorike ( objašnjavanje "prirodnog" i "zdravog"
  kao šta to sve može da znači ), kao i seciranje pojma "uporništva" na sekcije sa namerom da se prikaže stvar kompleksnom, možda neizrecivom, a možda i praktično neizvodivom. Mislim,
  da Negri nema potrebe da odgovara na ovakav nivo kritike, koji se ni sa jednom rečju ne upušta u suštinu njegovih teza a nudi formalistično-terminološku kritiku kao svoje bistvo. Drugim
  rečima: mnogo dima, a malo vatre. Po mom skromnom mišljenju. Ipak najsmešniji je tamo gde navodi beogradski Otpor - grupu koja je direktno finansirala, obučavala i vodila CIA, kao primer
  kompleksnosti "Uporništva". Da nije tužno bilo bi smešno. Jednako smešan je u pasosu Nike vs. Nike gde pokušava da imitira "žižekovsku spektakularnost" i aktualnost. To je toliko banalan primer da ne mogu da verujem, da ga je moguće uopšte dati u filozofskom tekstu.

  Idem da čitam druge tekstove, ali se već sada plašim da je namera ovog temata ( preko obračuna sa radikalnom filozofijom ) dosta banalna, i to bi u skladu sa našim folklorom moglo biti ili:

  1. Obezbediti Žižeku dominantno mesto medju "marksističkim misliocima" ( Fuck Negri ! ) ili

  2. Dokazati da slovenačka filozofija pripada "zapadnom svetu".

  A sve to zajedno dosta možda liči na one kilometre komentara na portalu Dela, gde u pismima čitaoca mali Slovenčki, novi Imperilalisti i Zapadnjaci, listom navijaju za Izraelsku vojsku dok
  masakrirar Palestince u Gazi. Možda sam previše gorak, ali to mi liči na isti potez, samo na različitim nivoima.

  Dimitar Anakiev, bralec Multitud, Empire, Vrnitev, Delavci in država, Gospostvo in sabotaža, Marx onkraj Marxa...in morda še kakšnega Negrijevega dela.

  by Dimitar | 8 January 2009, 16:27
 2. Protest proti diskreditaciji uglednega intelektualca Tonija Negrija

  PS. na zgornji tekst:

  - Žižek je v biti vodilnini marksist na trgu.
  - A propos banalnosti razlogov za napad na Negrija P.Klepeca: morda se je avtor "filozofske kritike" Negrija le prepoznal v Negrijevi trditvi o korumpiranosti Imperija. Posebej če zaseda kakšno institucionalo mesto v njegovi lokalni ekspozituri.

  by Dimitar | 8 January 2009, 21:48

Reply to this article

Socialni center Rog

novo na portalih gibanj