Socialni center Rog

Turnir Nogomet za svobodo gibanja

To nedeljo, 2. julija, organiziramo ob 15. uri na stadionu Žak v Ljubljani nogometni turnir z naslovom »Nogomet za svobodo gibanja«. S turnirjem želimo omogočiti fantom iz Gambije, nadarjenim igralcem nogometa in bivšim članom gambijske mladinske nogometne reprezentance, da na svobodi zaigrajo tisto, kar imajo najraje - nogomet. Obenem želimo s športnim dogodkom, ki bo prinesel košček mundiala tudi v naše kraje, opozoriti na zločinskost azilne in migracijske politike v Sloveniji, ki v centre za tujce, novodobna taborišča, zapira posameznike in posameznice, katerih edini zločin je hrepenenje po boljšem in svobodnem življenju brez preganjanja in diskriminacije.

Mreža za stalni obisk, ki organizira obiske zaprtih v Centru za tujce v Postojni, združuje podpornike zaprtih in vpisuje svoje aktivnosti v vseevropski globalni boj proti migracijski politiki, ki sloni na rasizmu in utilitarizmu, se z usodo zaprtih Gambijcev ukvarja že dober mesec. V tem času smo uspeli z garantnimi pismi iz Centra za tujce osvoboditi dva mlada gambijska nogometaša, ki sta začela trenirati v nogometnem klubu Domžale. Garantna pisma smo vložili tudi za ostale, vendar so se inšpektorji iz Centra za tujce iz neznanih razlogov odločili, da jim ne bodo izdali ti. milejšega ukrepa in pravico do bivanja na prostosti. Danes, 30. junija, pa so iz Centra za tujce izpustili sedem gambijskih državljanov. Samo za štiri dni. Po sedmih mesecih ječe, s pravico do dnevno polurnega gibanja na prostem na zaporniškem dvorišču, so jim dovolili, da so prosti štiri dni, nato pa se morajo vrniti v Center za tujce, kjer jih čaka izgon v gotovo preganjanje, če ne celo smrt v Gambiji. In to kljub temu, da smo v mreži za njih priskrbeli garantna pisma, na osnovi katerih bi morali dobiti ti. milejši ukrep, ki pomeni možnost boja z diskriminatornimi in prebežnikom nenaklonjenimi zakoni na prostosti.

Nedeljska tekma bo pravi nogometni praznik, saj bo izražala solidarnost, skupnost vseh ljudi in obliko aktivnega globalnega državljanstva. Z nekaterimi šampioni slovenskega nogometa (Pavlin, Nikčević, Stojanović...), transnacionalno selekcijo no border aktivistov, moštvom Afriškega centra ter izbrano vrsto tednika Mladina, bodo zaigrali mladi Gambijci, katerih sanje so sedem mesecev teptali v Centru za tujce. Tekma pa se bo odvijala v ozračju negotovosti in strahu zaradi cinične odločitve inšpektorjev iz Centra za tujce, ki so mladeniče spustili na svobodo za štiri dni, nakar bi se po njihovem morali vrniti v center in počakati na deportacijo iz Slovenije.

V mreži za stalni obisk pozivamo vse, ki mislijo, da je merilo demokratičnosti družbe zaščita žrtev preganjanja in diskriminacije in ki se jim upira cinizem oblasti, da se udeležijo nedeljske tekme in da skupaj podpremo mlade fante in jim z vsemi demokratičnimi pravnimi in političnimi sredstvi omogočimo, da ostanejo na prostosti in da končno začnejo živeti. Zaradi česar so tudi potrkali na naša vrata.

Mreža za stalni obisk

Socialni center Rog

novo na portalih gibanj