IWW - Nevidni delavci sveta

Vabilo na konferenco za medije IWW in 15o v delavskem domu na Vide Pregarčeve 34 v Ljubljani

Agonija delavcev Vegrada se nadaljuje in poglablja. Kot je že dolgo znano tudi v širši javnosti, so bili delavci Vegrada opeharjeni in izigrani. Vegrad jim dolguje plače, regrese, nadure in odpravnine. V Vegradovih delavskih domovih so zato delavci razglasili najemniško stavko, torej stavko z neplačevanjem najemnin. To je bil na žalost edini način ne samo, da delavci opozorijo na svojo stisko, ampak da aktivno in materialno udejanjajo sistematično kršene delavske in socialne pravice.

Namen stavke je bil zagotovo odpreti vprašanje položaja delavcev v stečajnih postopkih in večkrat so delavci tudi pozvali stečajno upraviteljico Vegrada, Alenko Gril, da sedejo skupaj in v dialogu najdejo rešitev za nastali položaj. Stečajna upraviteljica je opeharjenim delavcem 17. avgusta 2011 zagotovila, da jih ne bo preganjala iz delavskih domov. To so delavci in njihovi podporniki razumeli kot pripravljenost stečajne upraviteljice, da sodeluje pri iskanju pravične rešitve za opeharjene delavce. Žal so delavci iz delavskega doma na Vidi Pregarčevi v Ljubljani 21. novembra 2011 prejeli dopis stečajne upraviteljice, s katerim jih obvešča, da “so se zaradi neplačanih najemnin v samskem domu Ljubljana odločili, da bodo pričeli z aktivnostmi zapiranja samskega doma oziroma začeli zmanjševati število ležišč.” Obenem jih stečajna upraviteljica obvešča, da “glede na navedeno po preteku začasnega dovoljenja za bivanje le-teh najemnikom, ki najemnine ne plačujejo, ne bomo podaljšali.”

Odločitev stečajne upraviteljice je škandalozna in zločinska. Namreč, preganjanje opeharjenih delavcev na cesto v kontekstu izsiljevalskega migracijskega režima pomeni odvzem podlage za uveljavljanje pridobljenih pravic. Pomeni pregon delavcev iz države in s tem preprečitev, da bi udejanjali svoje pravice. Dejanje stečajne upraviteljice je napad na delavce, njihove delavske in socialne pravice, je napad na demokracijo in s tem napad na vse nas. IWW in gibanje 15o razglašata, da se bomo temu uprli z vsemi potrebnimi sredstvi.

Pozivamo na konferenco za medije, ki bo v četrtek, 24. novembra 2011 ob 19.00 v delavskem domu na Vida Pregarčeva 34 v Ljubljani.

Ljubljana, 23.11.2011

IWW in 15o

V prilogi pismo stečajne upraviteljice iz dne 17. avgusta in njeno zadnje obvestilo za delavce

PDF - 75.4 kb

See online : Facebook dogodek