IWW - Nevidni delavci sveta

Banja Luka Express

V četrtek, 3. marca, bo protest Nevidnih delavcev sveta v Banja Luki. Pred konzulatom Republike Slovenije bodo migrantski delavci, ki so morali zapustiti Slovenijo, zahtevali povrnitev odvzetih pravic in spremembo režima delovnih migracij. Zahteve samoorganiziranih skupin delavcev, ki se združujejo v IWW (Nevidljivi radnici svijeta) BIH so na http://www.njetwork.org/Zahteve-IWW-na-demonstraciji-v

Demonstracija v Banja Luki je pomemben korak v gradnji gibanja migrantskih delavcev in delavk, katerega cilj je udejanjenje sistematično kršenih delavskih in socialnih pravic in sprememba režima izkoriščanja migrantskih delavcev, ki sloni na popolni odvisnosti delavcev od delodajalcev in na sistemski diskriminaciji državljanov in državljank ti. tretjih držav. Namen demonstracije v Banja Luki je mobilizacija izigranih delavcev, ki so že bili pregnani iz Slovenije, senzibiliziranje lokalne javnosti in pritisk na odgovorne institucije (predvsem Republike Slovenije, pa tudi Bosne in Hercegovine), da delavcem povrnejo odvzete pravice in spremenijo zakonodajo tako, da bodo delavci enakopravni. In seveda se demonstracija v Banja Luki vpisuje v širšo mobilizacijo in boj migrantskih delavcev, ki sta nedavno dobila nove razsežnosti z izjemno iniciativo delavcev SCT, Vegrada in Gratima.

V IWW, ki deluje v Sloveniji, smo se odločili, da se na demonstracijo v Banja Luko odpravimo organizirano. Na ta način želimo podpreti mobilizacijo samoorganiziranih skupin migrantskih delavcev in njihovih podpornikov v BIH, okrepiti pritisk na odgovorne institucije, še posebej v Republiki Sloveniji, ki razen redkih izjem še vedno nočejo priznati krivde za katastrofalni položaj, v katerem so se znašli migrantski delavci, prispevati k rasti transnacionalnega gibanja proti režimu izkoriščanja, ki sloni na nasilju, diskriminaciji in rasizmu mejnega režima globalnega integriranega kapitalizma.

Avtobus, ki smo ga poimenovali Banja Luka Express, sestavljamo kot transnacionalno gibanje migrantskih ter prekernih delavcev/k in aktivistov/k za pravice izkoriščanih in skupno pravico do prihodnosti. Organizirana ekspedicija v Banja Luko bo naslednja materializacija čezmejne solidarnosti, ki živi v manifestacijah IWW, kot so stavkovni odbori stanovalcev delavskih domov, samoorganizirane skupine delavcev v boju za pravice in socialni center.

Naj živi transnacionalna solidarnost!

IWW (Nevidni delavci sveta)