IWW mobilizacija v BiH

12 posts

Slovenijo je v času krize moralo zapustiti približno 14000 migrantskih delavcev. Mnogi so zaradi sužnjelastniškega režima pokradeni in izigrani. Temeljna značilnost režima izkoriščanja migrantskih delavcev v Sloveniji je osebna odvisnost delavcev od delodajalcev. Tak mehanizem izsiljevanja omogoča podjetjem, da nekaznovano kršijo temeljne delavske pravice. Ko delavcem iztečejo delovna dovoljenja in pogodbe o delu, morajo zapustiti Slovenijo. Tako so izgnani iz schengenske Evrope, brez kakršnihkoli možnosti, da bi lahko zahtevali povrnitev neizplačanih plač in ostalih pravic iz dela.

_____

Banja Luka za jednaka prava

U pedesetpetnominutnom razgovoru za televiziju Republike Srpske, od 10.03.2011., u emisiji „Pečat“, predsjednik Entiteta Republika Srpska, rekao je da su nedavno održani protesti Nevidljivih radnika svijeta u Banjaluci prosec rušenja i destabilizacije Republike Srpske prema modelu miloševićevog režima rušenja republičkih rukovodstava bivše Jugoslavije. Gospodin (...)

Banja Luka Express

V četrtek, 3. marca, bo protest Nevidnih delavcev sveta v Banja Luki. Pred konzulatom Republike Slovenije bodo migrantski delavci, ki so morali zapustiti Slovenijo, zahtevali povrnitev odvzetih pravic in spremembo režima delovnih migracij. Zahteve samoorganiziranih skupin delavcev, ki se združujejo v IWW (Nevidljivi radnici svijeta) BIH so na (...)

Zahteve IWW na demonstraciji v Banja Luki

1. Hitnu promjenu Zakona o radu i zapošljavanju stranaca, tako da neće više biti prijelaznog razdoblja do osobne radne dozvole. Znači, radnik treba dobiti osobno radnu dozvolu odmah. Time će odmah imati pravo, da mijenja poslodavca i da traži posao bilo gdje na slovenskom tržištu rada; 2. Takvu promjenu zakonodavstva, po kojoj će radnik odmah imati pristup (...)

Benefit žur Nevidnih delavcev sveta

V petek, 25.2.2011, ob 21:00 v Socialnem centru Rog, Trubarjeva 72 Vse aktiviste, pasiviste, pacifiste in ostale gliste, ki ne veste kam bi se v petek dali, vabimo na Benefit žur Nevidnih delavcev sveta. Ob 21h z revolucionarno pesmijo zažigamo skupaj s Kombinatkami. Ob 22h pa reglerje prevzame DJ Oskar Model Izkupiček bo namenjen pokritju stroškov (...)

Poročanje bh. medijev o protestu opeharjenih migrantskih delavcev v Sarajevu

!9. julija 2010 so v Sloveniji opeharjeni bh. delavci v Sarajevu protestirali v organizaciji Organizacionog odbora Cazin, IWW (Nevidni delavci sveta), Dosta! in Udruženja za političke nauke. Naloži poročanje bh. medijev o protestu v Sarajevu 19. julija 2010

Izjava oropanih in izgnanih migrantskih delavcev ter transnacionalne civilne dužbe in gibanj

Samoorganizirani delavci iz Cazina danes v Sarajevu pred institucijami oblasti mednarodne skupnosti, EU in držav BiH ter Slovenije zahtevajo takojšnjo povrnitev vsega, kar jim v Sloveniji dolgujejo delodajalci. Za zlorabe in opeharjenje so v prvi vrsti krive institucije nacionalne oblasti in oblasti EU ter institucije mednarodne skupnosti. Zahtevamo, da (...)

Peticija v podporo zahtevam opeharjenih in izgnanih migrantskih delavcev iz BiH

Marca letos je javnost razburkal samoorganiziran protest migrantskih delavcev. Gladovna stavka delavcev Prenove je razkrila brutalnost izkoriščanja delavcev iz t.i. tretjih držav, ki jo omogoča sistem »upravljanja z migracijami« v katerem delodajalci na razne načine kršijo delavske in druge pravice migrantov: delodajalci delavcem več mesecev ne izplačujejo plač (...)

Izsek iz javne tribune IWW v Sarajevu na Fakultetu za političke nauke

IWW Sarajevo from mglc on Vimeo.

Posebna Viza za budućnost v okviru mobilizacije IWW v BiH

Izsek iz javne tribune IWW v Cazinu

IWW Cazin from mglc on Vimeo.

0 | 10

novo na portalih gibanj