Living Democracy - Živa demokracija

Izjava #15o: Težka roka policije preprečuje transnacionalne akcije v Frankfurtu

Frankfurt, 18. maj ob 16h

Med 16. in 19. majem, ob prvi obletnici začetka evropskega nasprotovanja politikam zategovanja pasov, krizni diktaturi in finančnemu kapitalizmu na sploh, v Frankfurtu potekajo transnacionalni dnevi akcij proti omenjenim politikam. Ti dnevi akcij so del trajajočih in vse širših upiranj proti neučinkovitim in družbeno destruktivnim politikam in vključujejo nedavne dogodke v Španiji, Franciji in Grčiji. Sodelujoči v Frankfurtu smo glasovi teh bojev, smo posebej tisti, ki smo najbolj ogroženi zavoljo odvzemanja priložnosti in obče brezperspektivnosti. Smo gibanja, organizacije, mreže, iniciative in posamezniki. Med temi, ki artikuliramo obstoječe okoliščine in gradimo skupne transevropske boje, je #15o z nedavnim sprejetjem paketa varčevalnih ukrepov v mislih.

Oblasti v Frankfurtu so se odzvale na naše namere izražanja nasprotovanja z vnaprejšnjo vzpostavitvijo izrednega stanja: prepovedale so proteste, uvedle suspenz svobode gibanja tako v mestu kot zunaj njega in preprečile najmanjša zbiranja. Ko smo se zbrali, da bi se pogovorili, kako artikulirati svoje pogoje in zahteve, so nas nenehno nadlegovali, razganjali in aretirali. Policija deluje nekonsistentno, samovoljno in agresivno, posledica česar je popolna nepredvidljivost situacije. V primeru pridržanja aktivistov 15o je bilo tovrstno delovanje policije razvidno v prepovedih približevanja mestnemu centru (rdeča cona) za 30 ur in več, v dolgotrajnem pridržanju v kletkah, kjer je bilo mogoče sedeti le na golih tleh, t.j. v ukrepih, ki so sledili nekonsistentnim policijskim postopkom brez prevajanja v razumljiv jezik, brez dostopa do telefonskega klica, brez vnaprejšnjih pisnih ali ustnih opozoril, da je zborovanje nezakonito, in brez pisnih odločb. V teh aretacijah vidimo izredno stanje in izraz suspenza demokracije.

Navkljub današnjemu intenziviranju izrednega stanja so aktivisti tudi danes skušali uveljaviti pravico do izražanja vizije drugačne, boljše Evrope in njihovih življenj. Zjutraj so poskušali izvesti še eno zbiranje, ki so ga preprečile masovne aretacije, pri čemer so bili med pridržanimi trije aktivisti 15o, ki so že izpuščeni. Borili se bomo dalje, jutri ob 12h se bomo udeležili velike demonstracije pred Evropsko centralno banko.

#15o

Living Democracy - Živa demokracija

novo na portalih gibanj