Living Democracy - Živa demokracija

Izjava 15o: suspenz demokracije v Frankfurtu

V Frankfurtu med 16. in 19. majem potekajo transnacionalni dnevi akcij proti politikam zategovanja pasov in krizni diktaturi. V tem mestu se namreč nahaja sedež Evropske centralne banke. Namen dnevov akcije je z raznimi dogodki in intervencijami opozoriti na poskuse finančnega kapitalizma, da si dokončno v celoti prilasti oblast nad vsemi področji družbenega življenja. V primeru, da ti poskusi uspejo, bomo v prihodnje vsi živeli veliko težje.

Nemške oblasti so prepovedale akcije in proteste. Zaenkrat je dovoljena le demonstracija v soboto. Njihov odziv pomeni suspenz demokracije ter jasen in grob odvzem pravic do protesta, izražanja in združevanja.

Za danes je bil napovedan javni protest na Paulsplatzu, ki je eden od osrednjih mestnih trgov. Z njim se je hotelo izraziti nasprotovanje zoper kratenje pravice do protesta. Udeležencem in udeleženkam ni bilo jasno, ali je tudi ta protest prepovedan, saj odločitev sodišča še ni bila izdana.

Kljub temu je policija mnogim, ki so se zbirali na raznih točkah po mestu, preprečila udeležbo. Izdala jim je prepovedi približevanja določenim krajem v središču mesta za obdobja do 24 ur, nekaj deset pa jih je tudi pridržala.

Kaj se bo dogajalo v prihodnjih dneh, je nejasno. Očitno pa je, da se bo s suspenzom demokracije še naprej onemogočalo vse oblike izražanja stališč in javnega zbiranja, ki nasprotujejo politikam, ki so neučinkovite, ne uživajo pa tudi praktično nikakršne javne podpore.

#15o

Frankfurt, 17. maj 2012, ob 19:11

Living Democracy - Živa demokracija

novo na portalih gibanj