Living Democracy - Živa demokracija

Naša Evropa se začenja z grškim uporom (Refleksija volilnega tedna v Grčiji in diskusija o transnacionalnem evropskem uporu proti krizni diktaturi)

Četrtek, 21. junija ob 17.00 na FDV (Kardeljeva ploščad 5) v predavalnici številka 12.

V nedeljo so se v Grčiji odvijale pomembne volitve za Evropo. Volivci so odločali med tveganjem in nadaljevanjem katastrofe. Tvegana izbira je bila Syriza, katastrofalna Nova demokracija. Volivci so na koncu tudi zaradi prave kampanje zastraševanja, ki so jo vodile evropske tehnokracije, politične elite in lokalni ter mednarodni mediji z minimalno razliko izbrali konservativno Novo demokracijo. Kljub porazu je Syriza, koalicija radikalno levih strank in skupin, dosegla nov vrh priljubljenosti med grškimi volivci.

Z volilnim porazom diskurza upanja in zmago diskurza strahu se boj v Grčiji ne končuje. Syriza je namreč zgolj političen izraz izjemne mobilizacije in akumulacije bojev, od študentskih bojev 2007 in vstaje prekerne generacije 2008 do okupacije trga Sintagma in množične mobilizacije proti memorandumu po izbruhu dolžniške krize. Volilni poraz zato ne bo zaustavil iskanja alternativ in nasprotovanja družbeni dekompoziciji, ki jo prinaša zategovanje pasov. Še več, grške volitve so pomemben indikator nastajanja kontra hegemonije in alternative neoliberalizmu na evropski ravni.

Volilni teden v Grčiji sta spremljala Andrej Kurnik, predavatelj na FDV in aktivist ter Barbara Beznec, odgovorna urednica Časopisa za kritiko znanosti in aktivistka. Na tokratni delavnici Žive demokracije v okviru gibanja 15o bosta na FDV predstavila volilni teden, kot sta ga doživela v razgovorih z aktivisti in aktivistkami družbenih gibanj in Syrize v Atenah. Nato bo stekla diskusija o boju proti neoliberalizmu in zategovanju pasov v Evropi in o perspektivah gibanj v Sloveniji.

Living Democracy - Živa demokracija

novo na portalih gibanj