Socialni center Rog

Teden izbrisanih 2010

Ponedeljek, 22. februar ob 21h v Socialnem centru Rog, Trubarjeva 72, Ljubljana:

Apokalipso, prosim

Režija in scenarij: Grega Močivnik

Videoprojekcije: Edvin Nepužlan

Igrata: Damjan Kolovrat in Grega Močivnik

"Mlada" domača posavska "umetnika se bosta skozi eksperimentalno postmodernistično odrezan dialog dotaknila bolj ali manj vsakdanjih stvari. S kančkom filozofskega cinizma, ki bo podkrepljen s projiciranimi mislimi modrecev, bosta ob pitju coca cole in vina, trganju surovega mesa ter zobanju kokic dognala, da je stremljenje k višjim ciljem vedno v senci Njega... g. seksa.

Torek, 23. februar ob 17h v Socialnem centru Rog, Trubarjeva 72, Ljubljana:

Otvoritev razstave Izbrisani – odpori   Fotodokumentarna razstava ob 18. obletnici izbrisa. Na ogled bo vsak dan od 23. februarja do 27. februarja med 15h in 20h.

Sreda, 24. februar ob 21h v Socialnem centru Rog, Trubarjeva 72, Ljubljana:

Blues-rock koncert zasedbe Honky Tonk

Honky Tonk je štiričlanska instrumentalna blues-rock zasedba, katero sestavljajo: Jasna Kmetec (alt saksofon), Jure Bajt (kitara), Samo Brezočnik (bas) in Jurij Nograšek (bobni). Skupina je nastala poleti 2007, sprva kot trio. Repertoar skupine je sestavljen tako iz predelav, v katerih člani izživljajo željo po ustvarjanju z lastnimi variacijami na znane teme, kot tudi iz povsem avtorskih pesmi. Teme teh pesmi rastejo na zelniku idejnih vodji benda, Jureta in Jasne.  

Četrtek, 25. februar ob 11.20, Filozofska fakulteta, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo, Zavetiška 5, Ljubljana-Vič:

Okrogla miza Nevidni bolniki: Zdravstvene posledice izbrisa

ob 17h, Konferenčna dvorana M1, Cankarjev dom:

Brazgotine izbrisa – Pogovor ob izidu knjige Mirovnega inštituta

ob 19h v A-infoshopu, AKC Metelkova mesto:

Filmski večer in diskusija:

Zradirani in Karavana izbrisanih

V sklopu tedna izbrisanih, a-infoshop organizira filmski večer in diskusijo. Projekcija dokumentarnega filma Dimitarja Anakieva Zradirani in dokumentarnega filma Dražene Perić Karavana izbrisanih. Po projekciji bomo z gosti ter udeleženci govorili o situaciji izbrisanih in potrebnih akcijah.

ob 20:30 v Socialnem centru Rog, Trubarjeva 72, Ljubljana:

nastop ženskega pevskega zbora Kombinat

Petek, 26. februar

ob 11:30 v Socialnem centru Rog, Trubarjeva 72, Ljubljana:

tiskovna konferenca ob 18. obletnici izbrisa

ob 20h v Socialnem centru Rog, Trubarjeva 72, Ljubljana:

Projekcija filma Državljan A.T.

Režija: Dimitar Anakiev

Primer slovenskih Izbrisanih je največja sistematična kršitev človekovih pravic v zgodovini EU: 25.671 ljudi je 1992. leta takratna slovenska vlada izbrisala iz spiska prebivalcev, s čimer so ti ljudje izgubili vse državljanske pravice. Edina krivda Izbrisanih je bila njihova etnična pripadnost. Sledil je 17 let dolg boj za pravice Izbrisanih. Na čelu tega boja je bil Aleksandar Todorović, ki je po končni pravni zmagi Izbrisanih l. 2009 poskusil izvesti samomor. Kdo bo plačal ceno za demokratično zmago: šibki posamezniki, razbite družine in izgubljeni otroci? Slovenski politiki, ki so izvajali ksenofobno politiko 17 let, so leta 2008 predsedovali Evropski uniji.

ob 21:30 Orientalski ples

od 22h izbrisana zabava

Sobota, 27. februar

ob 20h v Socialnem centru Rog, Trubarjeva 72, Ljubljana:

Dobrodelna predstava Čefurji Raus

Avtor romana: Goran Vojnović

Dramatizacija in režija: Marko Bulc

Igra: Aleksandar Rajaković - Sale

Glasba (intro/outro): Zlatan Čordić - Zlatko

Marko Đorđić je čefur. Je sin priseljencev iz Bosne, ki sproščeno, brez dlake na jeziku pripoveduje o življenju na Fužinah, o težavah doma, v šoli, košarkarskem klubu, problemih z drogami, policijo in še mnogih drugih.Predstavo Čefurji raus!, po uspešnici Gorana Vojnovića, odlikuje živa in aktualna govorica mladih čefurjev - čefurščina. Besedilo je svojevrstna mešanica slovenščine, jezikov bivše Jugoslavije in pouličnega slenga.

Središče gledališke predstave zaseda samostojni pripovedovalec, ki je humoren opisovalec dogodkov in hkrati vešč kritik, saj z ostrimi refleksijami razkriva življenje manjšinskega prebivalstva države ter odkriva stične točke in razkole med večinskim slovenskim prebivalstvom in čefurji. Odrski Čefurji raus! se na izpraznjenem odru odrekajo gledališko-spektakelskim pomagalom in efektom, saj temeljijo izključno na moči besedila in pripovedni tehniki glavnega igralca.

" ... Čefurji so opasni. Slovenci so prpice. Slovenci majo za sabo policijo pa zakone pa državo pa vse. Čefurji pa nimajo nobenga ... " (iz predstave Čefurji raus!)

Izvršni producent (več informacij)

http://dejmostisntteater.wordpress.com/

Zbirali se bodo prostovoljni prispevki za CIIA.

Socialni center Rog

novo na portalih gibanj