Obletnica izbrisa

8 posts

26. februarja 1992 je država Slovenija iz registra stalnega prebivališča izbrisala več kot en procent ljudi, živečih med nami. Posledice izbrisa so bile za izbrisane in njihove najbližje strahovite. Čez noč so ostali brez vsega, na milost in nemilost prepuščeni policiji, ki ji je podsekretar na MNZ Slavko Debelak v depeši naročil množično deportacijo izbrisanih. Njegov šef, Minister za notranje zadeve Igor Bavčar, pa je zaukazal, da je treba v primeru izbrisanih "odmisliti pridobljene pravice".

Na izbrisanih so figure, kot je Bavčar, pilile svoje, sedaj že široko znane, metode razlaščanja ljudi. Zaradi gibanja izbrisanih poznamo najtemnejše plati lastninjenja in lastninske konsolidacije. Mnoštvo zgodb o neverjetnem trpljenju in pogumu izbrisanih se je globoko vtisnilo v našo zavest. Trenutne nosilce politične oblasti v Sloveniji opozarjamo: Izbrisani ne smejo niti trenutka več čakati na pravico!

_____

20 LET IZBRISA, 10 LET BOJA

V nedeljo, 26.2.2012, bo minilo natanko 20 let od izbrisa, od dejanja, s katerim je slovenska poosamosvojitvena oblast več kot 25 tisoč ljudem odvzela pravno podlago za življenje. Zgodba izbrisa pa ni samo zgodba o zločinu države in njenih uradnikov, temveč je tudi zgodba o boju in dostojanstvu. Zato se je potrebno spomniti, da letos mineva tudi 10 let od (...)

Dobrodelna predstava čefurji Raus

" ... Čefurji so opasni. Slovenci so prpice. Slovenci majo za sabo policijo pa zakone pa državo pa vse. Čefurji pa nimajo nobenga ... " (iz predstave Čefurji raus!) Sobota, 27. februar ob 20h v Socialnem centru Rog, Trubarjeva 72, Ljubljana Avtor romana: Goran Vojnović Dramatizacija in režija: Marko Bulc Igra: Aleksandar Rajaković - Sale Glasba (...)

Projekcija filma Državljan A. T.

Petek, 26. februar ob 20h v Socialnem centru Rog, Trubarjeva 72, Ljubljana Režija: Dimitar Anakiev Primer slovenskih Izbrisanih je največja sistematična kršitev človekovih pravic v zgodovini EU: 25.671 ljudi je 1992. leta takratna slovenska vlada izbrisala iz spiska prebivalcev, s čimer so ti ljudje izgubili vse državljanske pravice. Edina krivda Izbrisanih (...)

Nastop ženskega pevskega zbora Kombinat

Četrtek, 25. februar ob 20:30 v Socialnem centru Rog, Trubarjeva 72, Ljubljana: Garažni ženski pevski zbor Kombinat je skupina 30 deklet, ki smo se na dan upora, 27. aprila 2008, zbrale na ustanovni skupščini v ljubljanskem Rogu in sklenile, da bomo prepevale pesmi upora z vsega sveta. Ideja o takšni pevski skupini se je rodila mesec dni prej, na dekliščini (...)

Blues Rock koncert zasedbe Honky Tonk

Sreda, 24. februar ob 21h v Socialnem centru Rog, Trubarjeva 72, Ljubljana, v okviru Tedna izbrisanih 2010. Honky Tonk je štiričlanska instrumentalna blues-rock zasedba, katero sestavljajo: Jasna Kmetec (alt saksofon), Jure Bajt (kitara), Samo Brezočnik (bas) in Jurij Nograšek (bobni). Skupina je nastala poleti 2007, sprva kot trio. Repertoar skupine je (...)

Otvoritev razstave Izbrisani - odpori

Torek, 23. februar ob 17h v Socialnem centru Rog, Trubarjeva 72, Ljubljana Fotodokumentarna razstava ob 18. obletnici izbrisa. Na ogled bo vsak dan od 23. februarja do 27. februarja med 15h in 20h.

Apokalipso prosim

Ponedeljek, 22. februar ob 21h v Socialnem centru Rog, Trubarjeva 72, Ljubljana Režija in scenarij: Grega Močivnik Videoprojekcije: Edvin Nepužlan Igrata: Damjan Kolovrat in Grega Močivnik "Mlada" domača posavska "umetnika se bosta skozi eksperimentalno postmodernistično odrezan dialog dotaknila bolj ali manj vsakdanjih stvari. S kančkom filozofskega (...)

Teden izbrisanih 2010

Ponedeljek, 22. februar ob 21h v Socialnem centru Rog, Trubarjeva 72, Ljubljana: Apokalipso, prosim Režija in scenarij: Grega Močivnik Videoprojekcije: Edvin Nepužlan Igrata: Damjan Kolovrat in Grega Močivnik "Mlada" domača posavska "umetnika se bosta skozi eksperimentalno postmodernistično odrezan dialog dotaknila bolj ali manj vsakdanjih stvari. S (...)

novo na portalih gibanj