Socialni center Rog

PREDSTAVITEV INICIATIVE “PARK JE NAŠ!”

Četrtek, 15.11.2012, ob 21h v Socialnem centru Rog na Trubarjevi 72 v Ljubljani

"Šetnje su već tradicionalno krenule od Starog Hrasta a vodile su u naselje Nova Varoš sve do Centra grada. Prolazeći kraj zgrade Vlade RS, uz tihu policijsku prismotru, šetači su glasno ponavljali: "Lopovi, lopov, lopovi..".

"Više stotina Banjalučana večeras je učestvovalo u protestima koje je organizovala Građanska inicijativa "Park je naš" s namjerom da dignu glas protiv kriminala i korupcije, socijalnog i ekonomskog urušavanja te zloupotrebe javnog dobra."

Dražen Crnomat bo predstavil iniciativo “Park je naš!”, iniciativo prebivalk in prebivalcev Banjaluke, ki so se zbrali, da bi izrazili nezadovoljstvo nad razmerami, v kakršnih živijo. Nezadovoljni so z oholim odnosom oblasti in institucij do ekonomskih, socialnih in ekoloških potreb ter pravic prebivalcev.

Pravijo: “Prihajamo v času, ko vladajoča oligarhija potrjuje, da smi mi, navadni ljudje, največji poraženci vojne in tranzicije. Ta oligarhija daje prednost profitu pred ljudmi pod krinko nacionalnega interesa, osebnemu interesu pred pravičnostjo in terorju pred enakopravnosjo.” Zato so se začeli sprehajati, park pa predstavlja metaforo skupnega, ki jim omogoča, da komunicirajo in delujejo. Sprehajajo se zato, ker so željni normalnega življenja; sprehajajo se zato, ker jih sistem dela neenake po vseh osnovah: nacionalni, rasni, spolni in še posebej po razredno ekonomski; sprehajajo se zato, ker oblasti neprestano zamegljujejo dejanske odnose moči; in zato, ker so jim odvzeli pravico do družbenosti in skupnega dobrega. Sprehajajo se zato, da se njihov glasi sliši in da rečejo: Dovolj je!

Govora bo torej o uličnih demonstracijah, ki so se odvijale 120 dni v drugem največjem mestu BiH. Poudarki bodo na tem, kako so se ljudje organizirali, na katere ovire so naleteli in kako so si priborili javni prostor. Kako so te demonstracije izzvale spremembe v BiH in kako razumeti civilno iniciativo kot pogoj za politično diferenciacijo.

See online : Spletna stran iniciative "Park je naš!"

Foto galerija

Socialni center Rog

novo na portalih gibanj