Upor delavcev in delavk Gorenja

Poročilo ekipe SC Rog iz upornega Gorenja in poziv k oblikovanju solidarnostne mreže

Ekipa SC Rog se je zgodaj zjutraj odpravila v Velenje, kjer se je včeraj zgodil upor delavk in delavcev Gorenja. Pred tovarno je bila skoraj celotna jutranja izmena. Delavke in delavci so pred tovarno stali že celo noč in nameravajo vztrajati. Povedali so nam, da nihče od delavcev iz proizvodnje ne dela, v protestu sodelujejo vsi Gorenjevi obrati, stroji mirujejo. Skratka, protestira ok. 3000 delavk in delavcev Gorenja. Protest je izbruhnil spontano, vendar kot rezultat dolgotrajnega kopičenja krivic. Delavci pripovedujejo o raznih problemih, s katerimi se vsakodnevno soočajo: neplačane ure, povečevanje norm, poškodbe na delu, šikaniranja, nezadovoljstvo s sindikati ipd. Zaenkrat protest delavk in delavcev Gorenja ni avtonomno organiziran. Med delavci in sindikati obstaja vrzel, saj delavci sindikatom ne zaupajo in ne sprejemajo povsem zahtev, ki so jih sindikati oblikovali in naslovili na upravo Gorenja. Zato se zdi dosedanje medijsko poročanje o dogajanju v Gorenju neustrezno in nepopolno. Obstaja potreba po vzpostavitvi avtonomnega informacijskega kanala, preko katerega bi lahko delavke in delavci sami povedali, kaj se dogaja.

Med delavkami in delavci je čutiti povezanost in medsebojno podporo. So jezni, niso pa zagrenjeni. Svoja pripovedovanja popestrijo z obilo humorja. Obenem se zavedajo, da je ključnega pomena, da jim uspe oz. da njihov upor ne bo poražen.

Med pogovorom so nekateri povedali, da bi radi imeli lasten mikrofon in s tem možnost, da na glas izrazijo svoja mnenja in zahteve. Zato smo se v SC odločili, da jim posodimo opremo, da vzpostavijo tovrsten javni prostor pred tovarno. Obenem so delavke in delavci povedali, da bi jih veselili in dodatno motivirali izrazi podpore različnih skupnosti in iniciativ. Tovrstno podporo so na primer že dobili od velenjskih dijakov, ki bodo prišli podpreti svoje starše. Zato bo v SC Rog danes (v sredo, 16.09.) ob 20h sestanek o možnostih oblikovanja solidarnostne mreže. Radi bi se pogovorili o temu, kaj se dogaja v Gorenju, kaj ta proces pomeni in kako bi veljajo izraziti solidarnost z delavkami in delavci. Vabljeni vsi, ki vas to zanima!

Upor delavcev in delavk Gorenja

novo na portalih gibanj