Poudarjeno

20 posts

_____

Nujni poziv #15o javnosti, civilni družbi, gibanjem, posameznikom in posameznicam pred 10. majem, ko bodo v parlamentu po nujni proceduri sprejemali rebalans proračuna in paket varčevalnih ukrepov

Parlament bo 10. maja sprejemal paket varčevalnih ukrepov STOP Glasovalni stroj vladajočih strank bo deloval kot namazan in soglasno STOP Opozicijsko nasprotovanje ni odločno, ampak prej preračunljivo in cinično STOP Vlada je nevtralizirala nasprotovanje sindikatov, ki se pogajajo o višini znižanja plač v javnem sektorju STOP Varčevalni paket ne zadeva zgolj (...)

Izkoriščanje, rasizem in upor migrantov v Rosarnu

Paola (Frassanito) o ozadju dogodkov v Rosarnu

celoten razgovor s Paolo...

Horizont skupnega

Gilles Deleuze, ko reflektira Foucaultov koncept dispozitiva (materialnih, družbenih, afektivnih in kognitivnih mehanizmov ali aparatov produkcije subjektivitete), trdi: »Pripadamo dispozitivom in delujemo znotraj njih«. Vendar, če želimo delovati znotraj njih, se mora etični horizont preusmeriti iz identitete v postajanje. Hardt in Negri, Commonwealth Pred (...)

Bralni Krožek SC Rog: Marx onkraj Marxa

Marx onkraj Marxa so v knjižni obliki izdana predavanja Antonija Negrija o Marxovih Grundrisse na École normale Supérieure. Izražajo obdobje, ko je revolucionarno gibanje iskalo nove temelje in to v obliki, ki ne bi bila manjšinska. V času, ko nastane neprehoden prepad med družbenimi gibanji ter institucijam zgodovinskega delavskega gibanja, tematizirajo (...)

Revolucija ljubezni (ob napadu na Open)

Literarni večer v v baru Open, ki je potekal v sklopu Tedna parade ponosa in sovpadel z letošnjim dnevom državnosti, je s palicami, baklami in kamni prekinila večja skupina zamaskiranih atentatorjev. V aktu strahopetnega sovraštva, v katerem so napadalci vzklikali „smrt pedrom“, je bil ranjen aktivist Mitja Blažič. Lahko bi porekli, da gre pač za še en napad (...)

V iskanju proletarske neodvisnosti: Kriza in možnost razklenitve kapitalističnega razmerja (Andrej Kurnik)

Zdi se, da premišljevanje sedanje krize logično vodi k raziskovanju hipoteze delavske oziroma proletarske neodvisnosti. Kriza oblike finančne komande nad globalno proizvodnjo in menjavo pravzaprav razkriva, v kolikšni meri je subjekt dela oziroma proletarski subjekt zaklenjen v kapitalu, ki je po zadnji krizi v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja prevzel (...)

Vstajništva in kriza (serija predavanj in diskusij v SC Rog)

Vpričo krize je treba delati na hipotezi revolucije kot prakse radikalne spremembe družbenih odnosov in sveta. Proti onemogočujoči kulturi zgodovinskega revizionizma in inkvizitorskega redukcionizma, ki skuša anatemizirati vsako idejo radikalne družbene spremembe in revolucije, je treba postaviti pluralnost vstajniških kultur - njihove dileme, njihova (...)

Vstajništva in kriza (spremni tekst)

Kriza je prišla tudi v provinco Slovenijo, čeprav so njeni vladarji s prvim ministrom na čelu obljubili, da bodo zgradili zid, ki bo zaustavil val krize. Seveda ni zidu na svetu, ki bi lahko zaustavil val, kot je globalna ekonomska kriza. To je, kot da bi na peščeni plaži z rokami gradili peščeni zid v upanju, da bo zaustavil bližajoči se cunami. Provincialni (...)

Konferenca evropskih socialnih centrov

Karavana gibanja Svet za vsakogar

0 | 10

Asides

Sestanki

novo na portalih gibanj