IWW - Nevidni delavci sveta

Poziv stavkajočih delavcev v Luki Koper

  • medijem
  • zainteresirani javnosti

Poziv stavkajočih luških delavcev: Slovenija - to je zdaj to

Pozivamo vso javnost, vse ljudi dobre volje, delavke in delavce v Kopru in Sloveniji, ki se strinjajo, da mora biti pošteno delo tudi pošteno plačano in spoštovano k podpori stavke delavcev, zaposlenih pri podpogodbenikih v Luki Koper. Ta se je začela v petek, 29.7., kot spontana podpora drugim stavkajočim delavcem in traja že 5. dan.

Danes nam je že vsem dovolj jasno, da ne gre samo za nas v Luki, temveč za vse nas. Ob vse bolj nemogočih pogojih dela ter pritiskih in negotovosti, ki ju doživljamo praktično vsi, se nam zdi nujno podpreti vsak boj za boljše delavne in življenjske pogoje. Tokrat podporo potrebujemo mi.

To lahko izkažete na različne načine: pridete lahko v Koper pred vhod v Luko Koper, kjer noč in dan stavkamo; lahko se z nami sprehodite po bližnjih prometnih površinah in nam s tem pripomorete k naši vidnosti; lahko nam pošljete pismo podpore ali nas obvestite, če imate podobne težave tudi sami na svojih delovnih mestih in skupaj izmenjamo izkušnje o možnostih za dosego boljših pogojev; ali na kakršen koli drug način.

Kolega je vzroke za stavko, ki smo jo v petek tako spontano začeli, dobro povzel: »Niko neće, da nas vidi, niko neće, da nam se obrati.« Mi ne moremo več biti nevidni. Zato smo ustavili delo. Vendar tisti, ki se tako bogatijo od našega dela– naši šefi – se tudi v zadnjih petih dneh obnašajo, kot da v resnici sploh ne obstajamo. A ne za dolgo.

Morda lahko zmagamo tudi sami, a skupaj z vami bo to precej lažje. Do danes nam je vsem v Sloveniji, ki smo izkoriščani in potisnjeni v nevidnost s strani naših šefov, jasno, da druge možnosti za nas sploh ni.

delavci pred vhodom v Luko Koper

Koper, 2. avgust 2011, zvečer