IWW - Nevidni delavci sveta

Pričevanje o represiji med zbiranjem podpisov

V četrtek 13.12.2007 smo štirje aktivisti Socialnega centra Rog odšli v delavski dom na Poljanski 66, ki je v lasti Snaga d.o.o.. Tja smo se opravili, da bi zbrali podpise stanovalcev za prijavo na Inšpektorat RS za okolje in prostor in na Inšpektorat RS za zdravje. Tako smo se namreč dan prej dogovorili s stanovalci delavskega doma. O naši nameri so poročali nekateri mediji.

Med zbiranjem podpisov sta ob 20.02 pristopila policist in policistka v spremstvu moškega, ki se je predstavil kot upravnik delavskega doma. Upravnik je vpil, da ne smemo biti v domu, ker nimamo dovoljenja lastnika. Trdil je, da so obiski dovoljeni le do 20.00, zaradi česar moramo dom zapustiti. Skliceval se je na hišni red, za katerega je kasneje izjavil, da je še v izdelavi. Prestrašeni zaradi prisotnosti policistov in resnih groženj upravnika smo pojasnili, da smo prišli na obisk k enemu izmed stanovalcev, ki je to tudi potrdil. Upravnik ga je vprašal, ali smo njegovi prijatelji. Ko je pritrdil, mu je upravnik zagrozil, da bo imel naslednji dan zagovor na Snagi.

Policista sta nas legitimirala. Na vprašanje, kakšen je razlog legitimacije, je policist odgovoril, da bomo za razlog izvedeli kasneje. Policistka pa je odvrnila, da je upravnik po telefonu prijavil kršitev hišnega reda v domu. Po legitimaciji sta nam pojasnila, da nismo storili prekrška zoper javni red in mir, preverjanje česar je v njihovi pristojnosti. Nato se je pojavil še nasilen moški, ki je deloval kot provokator, ki ga je angažiral upravnik delavskega doma. Očitno je namreč bilo, da je deloval usklajeno z upravnikom. Ko se je približal, nam je grozil in pozival policista, naj nas odstranita iz zgradbe. Z grožnjami je nadaljeval, tudi ko smo v spremstvu policistov dejansko zapustili zgradbo. Tako nam ni uspelo zbrati preostalih podpisov stanovalcev. Zaradi resnih groženj smo zoper njega podali kazensko ovadbo. Izkazalo se je, da moški ni stanovalec delavskega doma, čeprav se je izdajal za stanovalca in je celo podpisal omenjeno prijavo na inšpektorata. Ko smo se pred delavskim domom pogovarjali s policistoma, nam je moški, ki ga je kot provokatorja poslal lastnik doma, grozil s fizičnim napadom ter žalil z rasističnimi opazkami, češ da bi nas poslal v koncentracijska taborišča.

Od delavcev Snage smo izvedeli, da je uprava Snage na njih izvajala pritiske. Grozila jim je, da jim bo zmanjšala plače, da jim ne bo dodelila trinajste plače ali da jih bo celo odpustila, če se bodo pritoževali nad razmerami v domu. To dodatno dokazuje, da so pogoji, v katerih živijo ljudje v domu, grozljivi.

V Ljubljani, dne 13. decembra 2007