IWW - Nevidni delavci sveta

Prisilna izselitev delavcev Gratima iz Sežane (Izjava in poziv IWW – Nevidnih delavcev sveta)

Delavci Gratima d.o.o. so 19. februarja opozorili na nevzdržen položaj, v katerega jih je pahnil njihov delodajalec in država Slovenija. Njihov poziv lahko ponovno preberete na http://www.njetwork.org/Poziv-IWW-Nevidnih-delavcev-sveta 23. februarja smo v Sežani izvedli protestni shod, na katerem smo pozvali predstavnike občinskih in državnih oblasti, da zagotovijo takojšnje prenehanje sistematičnega kršenja delavskih in socialnih pravic delavcem Gratima d.o.o. Zunaj humanitarnih gest se ni zgodilo nič in delavci Gratima d.o.o. so še vedno, tako kot delavci Vegrada, SCT in številnih drugih podjetij, oropani temeljnih pravic.

Po tednih neaktivnosti državnih oblasti, ki so v prvi vrsti odgovorne za stisko delavcev Gratima d.o.o., saj načeljujejo krvosesnemu režimu izkoriščanja migrantskih delavcev, je ta teden prišlo do drastičnega poslabšanja položaja delavcev iz Sežane. Vmešala se je Hypo alpe adria banka, katere predstavniki so 31.03.2011 delavce nasilno in samovoljno izselili iz enega od dveh apartmajev, ki sta jim streha nad glavo in edina možnost, da udejanjijo odrekane jim pravice. Obenem so delavcem zagrozili, da bodo v naslednjih dneh izpraznili še drugo.

Na to barbarsko dejanje banke ne moremo pristati. Hypo banka s svojim nasilnim dejanjem delavcem onemogoča bivanje v Republiki Sloveniji in s tem tudi boj za odvzete pravice. Zato pozivamo, da se v čim večjem številu zberemo v nedeljo 3. aprila ob 16h v Sežani (na glavni avtobusni postaji, kjer se tudi nahajajo bivališča delavcev Gratima d.o.o.). Povejmo, da se bomo pred takšnimi zlorabam branili. Od odgovornih državnih institucij zahtevajmo, da takoj povrnejo delavcem odvzete pravice. Povejmo bankam, da so bogate zaradi našega dela in da se ljudi v stiski ne meče na cesto.

Pridruži se nam! Delavske in migrantske pravice so tudi tvoje pravice!