Socialni center Rog

SVOBODA VSTAJNIKOM - Benefit za priprte in obsojene mariborske vstajnike

Svoboda vstajnikom!

Na tretji mariborski vstaji, ki je odnesla skorumpiranega župana Kanglerja, je bilo pridržanih sto dvajset vstajnikov. Osemindvajseterico so cel mesec zadržali v preventivnem priporu. Policija in sodstvo sta tako rekoč ugrabila naše soborce z namenom, da nas prestrašita in odvrneta od sodelovanja na vstajah. Meseca septembra nas je nato šokirala novica, da je sodišče v Mariboru sedem vstajnikov obsodilo na sedem mesecev zapora. Na osnovi obtožnice, da so bili del skupine, ki je preprečevala dejanje uradni osebi. Šokantna sodba ni nič drugega kot kriminalizacija vstaj in vstajnikov. Vsi, ki nismo ubogali ukaza, da se razidemo, in smo z nepokorščino branili naše neodtujljive pravice do svobodnega združevanja, zbiranja in izražanja, smo bili z obsodbo sedmerice označeni za kriminalce. Sodba je rezultat procesa, ki ga lahko označimo za političnega in je slabo znamenje za drugo skupino na tretji vstaji pridržanih vstajnikov, proti katerim poteka predkazenski postopek. Obenem ne smemo pozabiti, da so bile aretacije tudi na drugih vstajah po Sloveniji in da je policija kot sredstvo zatiranja vstaj uporabljala masovno izdajanje plačilnih nalogov. Ravnanje policije in sodstva kaže na to, da so politično kapitalske hobotnice, proti katerim se borimo, bodisi izvedle državni udar bodisi so si že prej ustvarile državo s takšno policijo in takšnim sodstvom, ki kriminalizirata vse poskuse ljudi, da si povrnejo odtujene moči. Boj proti kriminalizaciji vstaj, proti temu, da se socialne konflikte potiska v črno kroniko, mora biti ena od prioritet vstajniškega gibanja.

Za vstajnike, ki so bili priprti, se jim sodi ali so že bili obsojeni na prvi stopnji, je breme kriminalizacije vstaj in vseh vstajnikov in vstajnic tako rekoč neznosno. Na njihovih telesih je skorumpirana država skušala pokazati svojo absolutno premoč, sposobnost, da nas zdrobi, če bomo še naprej poskušali zaustaviti sistematično razlaščanje ljudstva in s tem brezmejno bogatenje politično kapitalskih navez. Če jih zlomijo, če jih uspejo skriminalizirati, potem bodo naš skupen boj za dostojanstvo in perspektivo vsakogar potisnili na teren, ki ga obvladajo in na katerem ne moremo zmagati. To je teren črne kronike, erozije družbenih vezi in odsotnosti solidarnosti. Zato moramo za kriminalizirane vstajnike organizirati objem solidarnosti, ki bo silnejši od objema državne represije in družbene brezbrižnosti.

Na lanskih in letošnjih vstajah ni bilo krivih in nedolžnih in je popolnoma neustrezno soditi dejanja na vstajah po kazenskem zakoniku. Travma, ki jo državni teror povzroča vstajnikom, njihovim bližnjim in vsem nam zahteva kolektiven odgovor, konkretne geste, ki pokažejo, da ni nihče sam pred nasiljem skorumpirane države. S tem namenom smo pričeli projekt kritične analize aretacij, priporov, sojenj in obsodb vstajnikov. V soboto, 7.12.2013, ob 19h pa bomo na benefitu s koncertom v Socialnem centu Rog na osnovi pričevanj vstajnikov in njihovih bližnjih ter na osnovi kritične pravne analize in kritike prava nasploh, predstavili argumente za mobilizacijo in politični boj.

Poudarek ni na branjenju nedolžnih, ampak na branjenju pravice do upora!

V soboto bomo zato v SC Rog ob odlični glasbi zbirali sredstva za dobro pravno obrambo obsojenih vstajnikov in vstajnikov, ki so še v sodnem procesu, kot tudi solidarnostno pomoč njihovim družinam v kolikor bodo dejansko pristali v zaporu. Gre za naše soborce, politične zapornike, ki jih nikakor ne želimo pustiti na cedilu.

Lokacija:

Socialni center Rog, Trubarjeva 72, 1000 Ljubljana, Slovenija

Program:

18.30 Razprava o problematiki priprtih mariborskih vstajnikov

20.00 Monokomedija Čefurji Raus!

22.00 Koncert glasbenih skupin ter izvajalk in izvajalcev:
- Kuga (http://www.kugabanda.net/)
- Backlook Cookies (http://backlookcookies.com/)
- Sabina Vostner (http://sabinavostner.blogspot.com/)
- Nikolovski (http://nikolovski.saminorci.com/)

Kot poseben gost bo nastopil tudi eden od osemindvajseterice, Jerry Mažgon (http://soundcloud.com/jerrymb).

Po koncertu bo ŽUR.

Vabljeni torej 7.12.2013 ob 18.30h v Rog!

See online : Facebook dogodek

Socialni center Rog

novo na portalih gibanj