Univerza za nepodredljive vede

Študenti in študentke proti militarizaciji, za avtonomijo univerze

Danes, 12. novembra 2009, so študenti in študentke na FDV protestirali proti "srečanju mednarodnih eminentnih strokovnjakov, ki pripravljajo predlog novega Strateškega koncepta Organizacije Severnoatlantske pogodbe (NATO)" . Na to "znanstveno srečanje" je bila kot "eminentna strokovnjakinja" povabljena tudi Madeleine Albright, arhitektka genocida nad iraškimi otroki in civilisti v času, ko je bila državna sekretarka v administraciji predsednika ZDA Billa Clintona. V zgodovino se je vpisala s svojo izjavo, da je pol milijona mrtvih otrok v Iraku cena, ki jo je vredno plačati za demokracijo (glej posnetek). Železna lady genocida se na "znanstvenem" srečanju na koncu ni pojavila.

Na študentski protest proti nastopom tovrstnih "eminentnih strokovnjakov" so se organizatorji in represivni organi odzvali z agresijo in represijo. Policija je na Fakulteti za družbene vede, članici Univerze v Ljubljani, nadlegovala in popisovala študente in študentke, še neidentificirana paravojaška banda je ustrahovala študente in študentke in jim skušala odvzeti transparent s protinatovsko in protimilitaristično vsebino, varnostniki pa so na koncu fizično obračunali s skupino študentov, ki je protestno izražala svoje nestrinjanje z obiskom arhitektov genocidnih politik in militarizacije družbe - na Univerzi, katere poslanstvo bi morala biti dobrobit človeštva, ne pa kapitalističnih korporacij.

Ponovno se je izkazalo, da tovrstni "obiski" na univerzi ne prispevajo k svobodni proizvodnji znanja, ampak prinašajo suspenz svobode izražanja, razmišljanja in združevanja. Zato so nesprejemljivi in se jim je treba odločno upreti.

Proti militarizaciji univerze in družbe, za njuno avtonomijo in svobodo!


IZJAVE ZA JAVNOST:

Izjava Avtonomnih študentov in študentk proti militarizaciji univerze

Fakulteta za družbene vede je danes, 12. novembra, 2009, gostila srečanje pod imenom „Novi izzivi svetovni varnosti. Celosten pristop in novi Strateški koncept Nata“. Kot javna institucija je tako ponovno klonila pod pritiski vladajoče ideologije in se spremenila v poligon za širjenje militarističnih diskurzov, ki v univerzitetnem prostoru nimajo kaj iskati. Take razprave morda sodijo na Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, na fakultetah pa taka militaristična propaganda gotovo ne prispeva k razvoju kulture strpnosti in sožitja v globalnem svetu.

Vodstvo Fakultete za družbene vede, ki bi moralo zaščititi javni in avtonomni prostor študentov, profesorjev in delavcev fakultete, je namesto treznega razmisleka o lastnem delovanju raje fizično obračunalo s svojimi študenti. Nad avtonomne študente, ki so na demokratičen, dostojen in nenazadnje legitimen način protestirali proti blatenju osnovnih načel avtonomije Univerze, je „nekdo“ poslal redarsko službo FDV. Ta je s fizično silo odstranila miroljubne protestnike, s čimer je bilo v univerzitetnih prostorih vzpostavljeno izredno vojno stanje oziroma diktatura fizične sile, kar je omogočilo „normalno“ izvedbo zastavljenega predavanja.

Z nadlegovanjem so se soočili tudi študentje, ki so na javnem in avtonomnem prostoru pred Fakulteto za družbene vede delili hrano v akciji „HRANA NE BOMBE!“. Brezplačno deljenje hrane v času gospodarske krize, ko na stotine družin v Sloveniji nima dovolj sredstev za nakup osnovnih živil, je očitno tako moteča, da je „nekdo“ proti temu zločinskemu početju naročil organe pregona Republike Slovenije. Policija je na javnem prostoru Fakultete izvajala represijo in nadlegovala študente ter jim oteževala deljenje brezplačne hrane, nakar sta se oborožena policista odpravila še v prostore fakultete. Ravno način obravnave miroljubnih protestnikov, ki so potisnjeni v vlogo kriminalcev, potrjuje bojazni študentov pred menda strokovnimi srečanji, za katerimi se dejansko skriva diskurz vojne in militarizma.

Spričo obeh represivnih posegov proti avtonomiji študentov in s tem tudi proti avtonomiji Univerze, lahko sklenemo, da je z današnjim dnem Fakulteta za družbene vede postala vojno območje, kjer bo vsak poskus avtonomnega delovanja in povezovanja študentov zatrt z represijo. Ker gre za hujšo kršitev načel avtonomije Univerze od vodstva Univerze v Ljubljani in vodstva Fakultete za družbene vede zahtevamo takojšnja pojasnila o posegu redarske službe in policije v avtonomnost delovanja študentov. Odgovorne osebe morajo prevzeti odgovornost za nezaslišano kršenje osnovnih demokratičnih načel. Komu so bili kritično misleči študentje tako moteči, da je nadnje poslal redarsko službo in policiste?

Avtonomni študenti proti militarizaciji univerze

Kontakt: 041 971 265


MNENJA O DOGODKU NA FDV:

FDV ven iz FDV

Novi izzivi svetovni varnosti. Celosten pristop in novi Strateški koncept Nata. To je bil naslov predavanja »eminentnih« strokovnjakov NATO pakta, 12.11.2009 na Fakulteti za družbene vede (FDV) v Ljubljani. Kaj za vraga so Jamiea Shea, Madeleine Albright in podporniki severnoatlantske teroristične organizacije počeli na FDV? Zakaj niso razpravljali sredi makovih polj v Afganistanu ali med begunci sredi Iraka, kar je rezultat njihovih dejanj? Vojni dobičkarji in podpihovalci vojn nam pridigajo o prihodnosti vojaško-vojnega pakta, ki pod pretvezo varnosti in svobode širi območje podvrženo hegemoniji kapitala. Madeleine Albright, bivša državna sekretarka ZDA, je podpirala embargo v Iraku, zaradi česar je umrlo preko pol milijona otrok, sodelovala pri bombardiranju ZRJ, etc.

Vodstvo fakultete na čelu z obrambno ministrico Ljubico Jelušič, ki prihaja iz iste fakultete, je seveda zelo počaščeno, saj so bili v družbi najboljših »strokovnjakov«, ki so se »strokovno in uravnoteženo« predavali in diskutirali. Poleg tega to ni bilo prvič, saj so že v času kampanje za vstop v NATO pakt kvazi strokovnjaki gostovali na FDV in propagirali širitev pakta. Zgodovina se ponavlja. Ponavlja pa se tudi nasprotovanje, saj predavanja nikoli niso bila brez motenj študentov in študentk, ki se zavzemajo za de-militarizacijo univerze. V nekaj letih, ki so minila od prve študentske intervencije, pretežno glasbene oblike, se je stanje tako zaostrilo, da je FDV na pomoč poklicala policijo, da bi odstranila grožnjo, ki so jo predstavljali študentke in študenti z deljenjem brezplačne hrane in protestnim transparentom. Gospodarje vojn bodo motili vedno, ko bodo vstopili na fakultetna tla.

Fakulteta je postala del represivnega sistema, ki ga visoko ceni, saj je samo-odpravila davno izborjeno pravico avtonomije, ki je univerzo ščitila pred posegom državne represije. Še več s ponosom gosti svetovne teroriste in njihove kolaboracioniste, ki svetovnemu prebivalstvu raje darujejo bombe, kot pa hrano. FDV se je s podpiranjem vojaških zvez in državne represije dokončno transformirala v Fakulteto za destruktivne vede.

Za avtonomijo univerze, proti represiji in destrukciji!

Univerza za nepodredljive vede

novo na portalih gibanj