IWW - Nevidni delavci sveta

ZLATKO KAUČIČ s prijatelji v podporo nevidnim delavcem sveta

Predstavitev novega projekta Zlatka Kaučiča »EMIGRANTI«

V četrtek 2.6.2011 ob 21:00 v Koncertni dvorani Tovarne Rog na Trubarjevi 72

Izgon bosanskih gradbenih delavcev iz Slovenije – nestrpnost do drugačnih in brezsramno izkoričanje ljudi postajata evropska stalnica. Zakaj bi jim plačali, ko jim lahko vzamemo delovna dovoljenja in jih lačne in bose pošljemo nazaj domov. Smo se za to borili? Je ta nestrpna in egoistična logika to, po čemer si nas bodo zapomnile naslednje generacije?

Odgovor Zlatka Kaučiča je jasen: Ne! Vsem deportiranim dušam namenja projekt Emigranti, vsem ostalim pa sporoča in jih opominja: migracije in migranti že od nekdaj bogatijo in pestrijo našo kulturo, zato je vsaka nestrpnost nesmiselna. Zlatko Kaučič je glasbeni virtuoz, ki zna glasbo izvabiti iz vsega, kar prime v roke. Je eden najboljših evropskih jazzovskih bobnarjev in tolkalcev. Med drugim je lastnik bronastega ključa Honkonga in srebrnega ključa mestnih vrat v Vigu. Kaučičeva ustvarjalna kariera traja že več kot tri desetletja, v tem času pa je sodeloval s številnimi glasbeniki (John Lewis, Kenny Wheeler, Marc Ribot, Alexander Balanescu, Paul Bley, Steve Lacy, Simfonični orkester SNG Maribor ...) in izdal več kot 30 plošč, med njimi solo album Round trip (1995), Emotional playgrounds (1998), solo album Pav (2006). Zadnji trojni album ob trideseti obletnici Kaučičevega ustvarjanja sta reviji Jazztimes (VB) in Jazz colours (IT) uvrstili med 10 najboljših jazzovskih albumov leta 2009. Zlatko Kaučič je napisal tudi glasbo za številne domače in tuje filme.

Leta 2011 je za svoje delo prejel nagrado Prešernovega sklada.

»Kaučič je izviren bobnar in tolkalec, ki nas z glasbo popelje kamor ga vodi neizmerna fantazija.« (Pachi Tapiz, Tomajazz, Španija)

»Kaučič je velik glasbeni slikar!« (Bill Shoemaker, Point of departure, ZDA)

Pogledati online : Facebook event