IWW - Nevidni delavci sveta

Stavkajoči v Luki Koper vse bolj odločni

Torek, 2. avgust 2011

Stavkajoči v Luki Koper odločni in z ramo ob rami še naprej.

V Luki Koper se trenutno odvijata dve zgodbi: stavka žerjavistov in spontan protest delavcev, ki v Luki delajo preko množice podizvajalcev. Mediji se v glavnem osredotočajo na prvo, a druga je tista, kjer poteka ključni boj. Ne samo za pravice delavcev v Luki, temveč za vse nas!

Delavci, ki V Luki delajo preko podizvajalcev, so se v petek s protestom odzvali na začetek stavke žerjavistov. V torek popoldne še vztrajajo, da ne bodo več trpeli izkoriščevalskega režima dela, ki prinaša velike profite njihovim šefom in luškim gospodarjem, njim pa krati osnovne delavske pravice. Glavna zahteva stavkajočih je: Enaki pogoji dela in enako plačilo za enako delo za vse!

Stavkajoči so zbrani pred vhodom v Luko. Razpravljajo o nadaljnjih korakih. Medtem uprava ignorira stavkajoče in zavrača pogovore z njimi, češ da jih situacija podizvajalcev ne zanima.

Danes, malo po dvanajsti uri, so stavkajoči in njihovi podporniki opozorilno blokirali vhode v Luko. Ta manever bodo še ponovili. Uprava se obnaša, kot da podizvajalski delavci ne obstajajo. Morda bo kmalu spremenila mnenje. Eno je gotovo: odločnost je čedalje večja!