IWW - Nevidni delavci sveta

Sistem izkoriščanja delavcev sveta

v polni velikosti...

This category contains 113 posts

Kdo smo / Ko smo

Ishodišta i zahtjeve IWW (Nevidljivi radnici svijeta, Невидимые рабочие мира, Nevidni delavci sveta)

Nevidljivi radnici svijeta na osnovu zajedničkog rada na poboljšanju životnih uslova radnika svijeta – u okviru radijske emisije od radnika do radnika Viza za budućnost, aktivističkog istraživanja o uslovima života i rada, kojeg zajedno izvode radnici/e, aktivisti/kinje Socialnog centra Rog, studenti/ce, iztraživači/ce iz univerziteta, i drugih različitih aktivnosti IWW – predlažemo zajedničko borbu na osnovu sljedečih ishodišta i zahtjeva:

Dokumenti IWW (Nevidljivi radnici svijeta, Невидимые рабочие мира, Nevidni delavci sveta)

Po skoraj enem letu delovanja v paralelnem svetu delavcev sveta, ki ni aktivistična mreža z mailing listami, civilna družba s svojimi institucijami ali svet medijskega spektakla, objavljamo dokumente delovanja biosindikalistične iniciative IWW (Invisible Workers of the World, Nevidljivi radnici svijeta, Невидимые рабочие мира, Nevidni delavci sveta).

IWW obvešča / IWW obaveštava

Dolg Vegrada d.d. do delavcev - izjave (1. del)

Za pravice migrantskih delavcev in vseh delavcev v stečajnih postopkih ter za paket novih socialnih pravic

Delavci podjetja Vegrad v stečaju, ki živijo v Vegradovem delavskem domu na Vide Pregarčeve 34, so dobili sporočilo stečajne upraviteljice Vegrada, da se morajo izseliti do konca meseca junija in da ne morejo več prijavljati svojega bivališča na naslovu delavskega doma. Upravna enota na Tobačni v Ljubljani je nato začela izvajati namen stečajne upraviteljice, da (...)

V Sloveniji ogoljufani delavci tretjih dežel

Nezakonita odpoved sindikalista SIPS

Vabilo na konferenco za medije IWW in 15o v delavskem domu na Vide Pregarčeve 34 v Ljubljani

Agonija delavcev Vegrada se nadaljuje in poglablja. Kot je že dolgo znano tudi v širši javnosti, so bili delavci Vegrada opeharjeni in izigrani. Vegrad jim dolguje plače, regrese, nadure in odpravnine. V Vegradovih delavskih domovih so zato delavci razglasili najemniško stavko, torej stavko z neplačevanjem najemnin. To je bil na žalost edini način ne samo, da (...)

Sporočilo sindikata IPS ob prekinitvi protesta

V soboto zgodaj zjutraj so se s sklenitvijo dogovora o pogojih za zaključek protestnega prenehanja dela končala pogajanja med sindikatom IPS, upravo Luke Koper d.d. in zastopniki podizvajalskih podjetij. Pogajanja so bila izjemno naporna, saj so se začela ob 11h v petek in se končala ob 3.30 v soboto. V teh osmih dneh upora smo delavci poslali jasno (...)

Sindikat žerjavistov obsoja instrumentalizacijo stavke

Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti - Luka Koper (SŽPD) ostro obsoja instrumentalizacijo stavke v Luki Koper s strani katerekoli politične stranke v aktualno-politične namene. Sindikat ni in ne bo lutka v rokah tistih, ki v trenutnem dogajanju v Luki Koper nabirajo politične točke. Sindikat nastopa popolnoma neodvisno in bo v obrambi delavcev šel do (...)

Nujno obvestilo sindikata IPS

Uprava Luke Koper je samovoljno prestavila pogajanja s stavkajočimi delavci, ki so bila napovedana za osmo uro zjutraj. To kaže, da se uprava Luke Koper še vedno ni pripravljenja iskreno pogovarjati in da se njeno sprenevedanje nadaljuje.

Naše zahteve so jasne. Stavka se nadaljuje in jo bomo ob takem odnosu uprave prisiljeni stopnjevati. Na potezi je uprava.

First negotiations between subcontracting workers and employers

Thursday, August 4th A first round of discussion began this morning in Luka Koper between 6 representatives of 30 subcontracting companies, 5 representatives of protesting subcontracting workers with their lawyer and representatives of Luka Koper. Subcontracting workers demand full workers rights as defined in the already valid collective agreement of (...)

Poročilo z jutranjih pogovorov v Luki Koper

Zjutraj so v Luki Koper potekali pogovori, na katerih so sodelovali: 6 predstavnikov 30 podjetij podizvajalcev, 5 predstavnikov stavkajočih delavcev IPS z odvetnikom in predstavniki uprave Luke Koper d.d. Delavci IPS zahtevajo popolne delavske pravice iz kolektivne pogodbe, ki v Luki Koper že velja. To konkretno pomeni, da bi imeli po novem vsi delavci (...)

Znaj svoja prava!

Pozor / Pažnja

 • Arizona uvedla oster zakon proti imigrantom

  Očitno stereotipi o t.i. Deep Southu še precej držijo......koliko časa bo še moralo preteči, da se bo oblikovala podobna samoorganizirana skupnost, ki bo kritično pristopila k temu kakor v teoriji tako tudi v praksi. Glej članek v Mladini

 • U Irskoj ima radnik šest meseci, da pronađe posao

  Irska produžava vrijeme u kojem trebajo bezposelni migrantski radnici naći novog poslodavca na šest meseci. Gledaj Dnevnik.

 • Viza za budućnost

  U nedelju, 6. septembra, u 20 časova, redovita emisija IWW i SC Rog Viza za budućnost na radiu Študent na 89,3 Mhz. Od radnika do radnika za bolji život!

 • Promjene načina izdavanja boravišnih viza na osnovu osobne radne dozvole?

  Primili smo žalbe, da na upravnim jedinicama izdavaju boravišne vize na osnovu osobne radne dozvole za vrijeme trajanja ugovora o radu a ne za vrijeme trajanja radne dozvole. Ukoliko je to istina, suočavamo se sa teškim napadom na prava radnika. Ako imate bilo kakve informacije u toj vezi, se javite na 041597247.