Znaj svoja prava!

This category contains 14 posts

Znaj svoja prava!

Loš položaj radnika i radnica svijeta ne proizlazi samo iz diskriminacije, koja je zapisana u postojećim zakonima. Djelomično proizlazi iz neinformiranosti radnika oko prava koja već imaju. Zato saznaj i zahtjevaj prava, koja ti već pripadaju. Više prava znači više moći, a više moći znaći bolji život.

IWW je samoorganiziran radnički i društveni pokret. Proizlazi iz uvjerejenja, da ljudi sami najbolje znaju uslove svog rada i života. Ako se organizirajo i međusobno podjele pitanja i odgovore, probleme i rješenja, postanu pobjedonosna moć. Ako imaš pitanja ili odgovore pozovi telefon IWW 041 597 247.

Pitanja i odgovori

Kakva je priroda odnosa radnik- vlasnik radničkog doma?

Priroda pravnog odnosa među radnikom i vlasnikom radničkog doma je zavisna od pogodbe koju su sklopili. Stanovanjski zakon uvrštava domove među stanovanjske zgrade za posebne namjene, životne jedinice u radničkim domovima se ne broje pod standardne stanove. Zato pravni odnos radnika i vlasnika radničkog doma nije jednak odnosu najamniku stana i vlasniku (...)

Moja prva dozvola za zapošljavanje će uskoro isteći. Kako ju je moguće produžiti?

Produženje dozvole za zapošljavanje mora zatražiti ISTI poslodavac, koji je zatražio prvu dozvolu za rad. Takođe, za produženje dozvole za zapošljavanje je moguće da zatraži i pravni nasljednik prvog poslodavca. Dozvolu za zapošljavanje je moguće produžiti do ukupno 12 mjeseci. Uslov je, da je radnik u vremenu valjanosti prve dozvole za zapošlavanje imao (...)

Kako da u Sloveniju dovedem porodicu?

Strani državljanin druge države, koja nije članica Evropske zajednice ili Evropskog gospodarskog prostora ili Švajcarska, može pokrenuti postupak za udruživanje porodice tek nakon jednogodišnje protečene vize za privremeni boravak. Znači, taj postupak može pokrenuti osoba, koja je u Sloveniji više od godinu dana na dozvoli za privremeni boravak i još uvijek ima (...)

Imam li pravo na osobno radno dozvolu i kako je mogu dobiti?

Koji su uslovi, da radnik ili radnica dobije osobno radno dozvolu? Po slovenačkom zakonodavstvu ima tako zvani strani radnik (to je radnik, koji je državljanin druge države, koja nije članica Evropske zajednice ili Evropskog gospodarskog prostora ili Švajcarska) pravo na osobno radno dozvolo po isteku dvije godine rada u Sloveniji na osnovu privremene radne (...)

IWW - Nevidni delavci sveta

Pozor / Pažnja

 • Arizona uvedla oster zakon proti imigrantom

  Očitno stereotipi o t.i. Deep Southu še precej držijo......koliko časa bo še moralo preteči, da se bo oblikovala podobna samoorganizirana skupnost, ki bo kritično pristopila k temu kakor v teoriji tako tudi v praksi. Glej članek v Mladini

 • U Irskoj ima radnik šest meseci, da pronađe posao

  Irska produžava vrijeme u kojem trebajo bezposelni migrantski radnici naći novog poslodavca na šest meseci. Gledaj Dnevnik.

 • Viza za budućnost

  U nedelju, 6. septembra, u 20 časova, redovita emisija IWW i SC Rog Viza za budućnost na radiu Študent na 89,3 Mhz. Od radnika do radnika za bolji život!

 • Promjene načina izdavanja boravišnih viza na osnovu osobne radne dozvole?

  Primili smo žalbe, da na upravnim jedinicama izdavaju boravišne vize na osnovu osobne radne dozvole za vrijeme trajanja ugovora o radu a ne za vrijeme trajanja radne dozvole. Ukoliko je to istina, suočavamo se sa teškim napadom na prava radnika. Ako imate bilo kakve informacije u toj vezi, se javite na 041597247.